Stef Bos: ,,Veendam is goede grond”

VEENDAM - Op woensdag 3 april treedt Stef Bos op in Theater vanBeresteyn. ,,Het gaat niet om de zanger, maar om het lied.” Zo begint de zanger aan een kortstondige reis. Even zonder band en met een koffer vol songs die gespeeld willen worden.

De nieuwe show staat in het teken van ‘Ruimte’. ,,Het gaat voor mij bijna letterlijk om de ruimte om ons heen,” vertelt Bos. ,,Het eindeloze heelal waarin we staan kan verpletterend zijn. Maar het kan ook bevrijdend werken omdat je dan beseft dat je een schakel bent in een keten van tijd. Mensen hebben daar een plek in.”

Adempauze

In de komende maanden treedt Bos op zonder band; hij noemt het een adempauze. ,,De kracht van een voorstelling met band ligt in het collectieve. Dat kan een enorme magie hebben, zowel voor ons op een podium als voor het publiek. Om als team te kunnen samensmelten, moet je wel wat dingen op voorhand afspreken. Hoeveel je ook improviseert, je moet vooral goed naar elkaar luisteren. Als je alleen speelt, zijn die afspraken er niet en ontstaat er een gigantische ruimte om een song in te duiken zoals je het op dat moment voelt. Doorgaans is dat ook heel intensief, want je kunt er nooit even uitstappen. Als je alleen speelt, zit je als het ware voortdurend in een achtbaan die pas stopt aan het eind van de voorstelling.”

Veengrond

Je hebt een aantal keren in vanBeresteyn gestaan. Hoe ervaar je het publiek? ,,Fijn en oprecht. Voor mij zalig om te spelen omdat het soort ding wat ik doe daar goed kan landen. Ik zoek geen effect, geen meezingende massa, ik zoek goede grond. En voor een jongen uit Veenendaal is veengrond herkenbaar. Op dat soort plekken leer ik het spectrum van mijn land beter kennen. De laatste keer in Veendam ben ik naar het Veenkoloniaal Museum geweest. Ik ben altijd geïnteresseerd in geschiedenis en waar we vandaan komen. En het fijne van plekken als Veendam vind ik dat het een stuk Nederland is waar ik nog authenticiteit terugvind in de taal en het kijken naar de wereld. Ik geloof dat de originaliteit van ons land in de periferie wordt geboren.”

Ruimte

Welk lied uit deze nieuwe show ligt hem het meest na aan zijn hart? ,,‘Ruimte' is voor mij een gedroomde opener,” reageert hij. ,,Het is een soort zachtaardige ijsbreker. Als ik de eerste zin zing, ben ik direct waar ik zijn moet.”

Geen rode draad

Het enige wat in deze nieuwe voorstelling vastligt, zijn de openingssongs. ,,Bij de eerste try-outs liep ik tegen mezelf aan. Ik had een lijn in mijn hoofd en dat werkte misschien voor het publiek, maar niet voor mij. Tijdens de tweede try-out gooide ik alles open en liet me meevoeren door het idee van de dag en toen gebeurde er iets. Vanaf dat moment wist ik dat de voorstelling zo gespeeld moest worden. Dus als ik in Veendam speel en ik voel dat ‘Rue de Mouffetard’ of ‘Papa’ de revue moet passeren, dan gaat dat ook gebeuren.”

Tekst en foto: Yvonne de Noord