‘Als de muziek klopt, is alles goed’

VEENDAM Djai-Mac Wolthof is 23 jaar, woont in de stad maar komt uit Veendam en er wordt over hem gezegd dat hij een van de allerbeste drummers van de wereld is. Daar wil ik graag meer van weten en zodoende spreken we af bij zijn ouderlijk huis, met prachtig uitzicht op het park.

Djai-Mac, je naam doet me denken aan een Thaise hamburger. Is het je artiestennaam?

,,Nee, ik heet echt zo. Mijn ouders hebben ‘Djai’ uit een namenboekje en vonden het leuk daar het Schotse ‘Mac’ achter te plakken. Ik vind het wel leuk, een unieke naam, maar krijg er regelmatig vragen over.”

Er wordt over je gezegd dat je een uitzonderlijk goede drummer bent.

,,Dat is leuk om te horen, heel eervol, maar er valt nog heel veel te leren en oefenen.”

Heb je drum-les? En moet je veel oefenen?

,,Ja, van mijn neef Marcel. Dat is pas een geweldige drummer! Ik drum het liefst zo’n 3 uur per dag en oefen dan ritme-combinaties, ook voor de spieropbouw. Verder repeteer ik natuurlijk ook de nummers van de bands.”

Welke bands?

,,Ik speel in drie bandjes: Zuid-Amerikaanse muziek met Los Cascos, seventies muziek met moderne invloeden met Waterleaf en rock&roll met een nieuw bandje waarvan we de naam nog niet hebben vastgesteld.”

Schrijf je de muziek en de teksten zelf?

,,Ik ben meewerkend onderdeel van het productieproces.”

Wat maakt jou zo’n goede drummer?

,,Het is heel handig om verschillende ledematen tegelijkertijd te kunnen bewegen. Verder heb ik wel eens gehoord dat ik een fijne groove heb, dus kan drummen met gevoel. Ik denk dat een goede drummer de luisteraar een melodie kan laten beleven met alleen maar een ritme.”

Dat is best vaag.

,,Jawel hè. Maar als de muziek klopt, is alles goed.”

Wat doe je zoal wanneer je niet met muziek bezig bent?

,,Eh nou, ik heb media,- en entertainmentmanagement gestudeerd en werk voor Eurosonic. Ik behandel vooral de marketing van nieuwe Europese muziek. Eigenlijk ben ik dus altijd met muziek bezig.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Grote podia?

,,Dat zou ik wel leuk vinden! Ik heb trouwens vorige maand in Paradiso gedrumd. De Groninger rapper Colin Mooijman was finalist van ‘Art rocks’, een wedstrijd voor muzikanten waarbij nummers over kunstwerken geschreven worden. Ik mocht daar zijn inzending ‘Het is goed zo’ drummen.”

Hoe gaat dat dan? Krijg je een muziekstuk op papier aangeleverd of op MP3? En is er dan ruimte voor improvisatie?

,,Er is wel een beetje ruimte om er je eigen draai aan te geven. De muzikanten krijgen allemaal het nummer toegestuurd per MP3 en repeteren afzonderlijk van elkaar. Dat zijn allemaal conservatorium-muzikanten, dus die kunnen dat. Verder ben ik van plan het conservatorium te doen. Eigenlijk twijfel ik nog een beetje, maar goed, als het in de krant staat moet ik het ook waarmaken. Ik wil naar het conservatorium omdat het een vrijbrief is om vier jaar lang met muziek bezig te kunnen zijn, omdat ik nog heel veel kan leren en om een netwerk van muzikanten en kunstenaars op te bouwen.”

Annemiek Broekema-Wiechers