Aantal WW uitkeringen toegenomen in januari

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in januari toe. Evenals in voorgaande jaren zorgen seizoenswerkloosheid en aflopende jaarcontracten voor een tijdelijke toename van de instroom in de WW. Werkgevers blijven tegelijkertijd kampen met personeelstekorten. In Groningen bereidt de horeca zich voor op het komende seizoen en zoekt personeel.

Seizoenspiek in WW-uitkeringen

Eind januari telde Groningen 9.949 WW-uitkeringen. Dat is 3,3% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in januari toe met 997 uitkeringen (+11%). Een toename van de WW in januari is gebruikelijk vanwege het aflopen van jaarcontracten en het wegvallen van seizoenswerkgelegenheid in uitzendbureaus en sectoren als bouw, landbouw en vervoer & opslag.

In Midden - Groningen nam het aantal WW uitkeringen zelfs met 7,5 procent toe. In de gemeente Veendam was dat zelfs een stijging van 12,7 procent. Gemeente Pekela kende de grootste stijging met 27,4 procent.

Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Groningen 18% (-2.181) minder WW-uitkeringen. Hiermee zet de dalende trend in de WW-ontwikkeling door die drie jaar geleden werd ingezet, al neemt het tempo van daling wel af. Door de aanhoudende economische groei verliezen minder mensen hun baan. WW’ers profiteren van de toegenomen kansen op de arbeidsmarkt en vinden vaker werk. In de bijlage een uitsplitsing van de WW naar gemeenten en sectoren.

Ondanks de tijdelijke toename van de WW blijven veel werkgevers kampen met personeelstekorten. In Groningen zijn onder andere vacatures in de horeca moeilijk vervulbaar. Alleen al in de Groningse horeca staan 850 vacatures open. Groninger horecaondernemers nemen daarom een gezamenlijk initiatief: De BaanBorrel. Op 18 maart willen de horecaondernemers tijdens de Baanborrel op een laagdrempelige in contact komen met werkzoekenden.

Geen moeilijke sollicitatieprocedures, gewoon een gezellige borrel

Het werken in horeca draait om motivatie, competenties en persoonlijkheid. Dit komt niet naar voren op een duur cv of een ingewikkeld sollicitatiegesprek. Daarom is de kern van de Baanborrel een gezellige ontmoeting, waar werkzoekenden en werkgevers op informele manier met elkaar in contact komen.

Aanmelden

De BaanBorrel is een gezamenlijk initiatief van Werk in Zicht (waarvan UWV een onderdeel is), Horecagroningen.nl en de Drie Gezusters. De BaanBorrel is op 18 maart begint om 16:00 uur in De Drie Gezusters in Groningen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.werkinzicht.nl/baanborrel

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind januari uit op 279.084. Dat is 3,1% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 262.749. .279. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een daling van 19,9%.