Kidsblues voor de schooljeugd in Aa en Hunze

SPIJKERBOOR - Leerlingen uit groep 5 en 6 van zo’n tien scholen in Aa en Hunze gaan kennis maken met de blues.

Het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur en de Stichting Blues in Grolloo hebben de handen ineengeslagen om invulling te geven aan het cultuuronderwijs op basisscholen in de gemeente. Na de voorjaarsvakantie gaan de leerlingen een deel van het programma ‘Kidsblues’ volgen. Ze gaan op bezoek in het Cubymuseum in Grolloo en bezoeken ter plekke een voorstelling van artiest Big Bo. De eerste voorstelling van de reeks is op 26 februari. Hij vertelt tijdens deze voorstelling het verhaal van de blues.

Gitaarles

Daarnaast krijgen de kinderen ook gitaarles in de klas van gitarist Wietze Koning. Leerkrachten hebben al een inleiding bijgewoond van projectleider Martijje Lubbers, over alle mogelijkheden van het programma Kidsblues, zodat ze er zelf in de klas verder mee kunnen werken.

Kidsblues is onderdeel van het Cultuurmenu voor basisscholen in Aa en Hunze, dit wordt jaarlijks samengesteld door het ICO. Dit jaar kozen zij ervoor om de groepen 5 en 6 aan bluesmuziek te laten snuffelen. De complete cursus werd in 2018 voor het eerst gegeven in Grolloo, tijdens een pilot. Vier weken lang werd OBS De Drift omgedoopt tot ‘bluesschool’ en kwamen er verschillende gastdocenten in totaal twaalf lessen geven over allerlei aspecten van de blues. Het project Kidsblues laat kinderen kennis maken met de achtergronden van de bluesmuziek en het zingen en/of spelen ervan. Centraal staat dat kinderen zelf gaan ervaren en doen.

Online

Dit schooljaar wordt het programma voor het eerst ook online aangeboden. De online versie wordt ingericht met instructievideo’s en online materiaal zodat leerkrachten het programma zelfstandig kunnen geven in de klas. Na de voorjaarsvakantie is een deel van de online versie al beschikbaar. Volgend schooljaar moet Kidsblues helemaal online beschikbaar zijn.

Cuby

De Stichting Blues in Grolloo (BiG) en het C+B Museum Grolloo namen het initiatief voor KidsBlues. Zangeres Martijje Lubbers is projectleider en richt de cursus in samen met een brainstormgroep en een groep docenten en muzikanten. In samenwerking met het ICO introduceren zij het programma op scholen. Doel van het project is om de erfenis van Harry ‘Cuby’ Muskee door te geven aan jongere generaties en zo de blues levend te houden.