Kick-off 14e Tocht om de Noord

VEENDAM Vrijdagmiddag opende Sipke Swierstra in vanBeresteyn de promotie van de 14e editie van het Wandelfestival Tocht om de Noord. Dit deed hij samen met hoofdorganisator Peter Velthuis door het onthullen van de route op een groot scherm. Honderdvijftig mensen woonden de bijeenkomst bij. Het zijn de ambassadeurs van het wandelevenement en het zijn wandelaars die de tocht al tenminste vijf keer hebben gelopen. De ambassadeurs verzorgen de promotie in hun regio.

De Tocht om de Noord is een lange afstandswandeltocht in de provincie Groningen die gehouden wordt in het laatste volle weekend van september plaats. Het tweedaagse wandelfestival gaat langs en ook door oude fabrieken die opgericht werden door tientallen ondernemers, waaronder de allereerste multinational van Europa Willem Albert Scholten.Het thema van dit jaar is dan ook ‘De Veenkolonieën’, waar alle afstanden worden gelopen. Het centrale punt dit jaar is Veendam. De precieze locatie moet nog nader worden bepaald. De Tocht om de Noord ademt de sfeer van het industriële erfgoed en gaan de deelnemers ruim 100 jaar terug in de tijd. Ongeveer 60 procent van de Nederlandse vloot kwam uit de Veenkoloniën.

De editie van dit jaar vindt op 28 en 29 september plaats. De afstanden op de zaterdag en zondag zijn 40 kilometer. Ook op zaterdag vindt de 25 kilometer plaats. Op de zondag wordt de kortste afstand van zo’n 15 tot 18 kilometer gelopen. Het TodN wandelevenement trekt jaarlijks om en nabij 5000 deelnemers uit het hele land. Peter Velthuis, Koos Feiken, Ronald Hellenga en Hennie Koerts hebben voor de organisatie getekend.

„We lopen volgens het Gronings volkslied”, vertelt coördinator Henny Koerts. „Van Lauwerszee tot Dollard tou, en van Drenthe tot aan ’t Wad. Wij komen kriskras door de provincie. We zoeken altijd historische gebouwen en fabrieken om in de tocht op te nemen. We zoeken altijd een ‘kruip door’ en ‘sluip door’ route. Dan kan bijvoorbeeld een boerderij zijn of een fabriek. Oude fabrieken zijn er nog voldoende. We zijn ook altijd op zoek naar van nature aanwezige pleisterplaatsen waar men iets kan nuttigen, zoals een café, dorpshuis of een sporthal. Daarnaast willen we ook graag iets van muziek en entertainment erbij. We proberen er met de betreffende plaatsen een mooi feestje van te maken.”

Aan het eind van de eerste en de tweede dag bieden wij de wandelaars altijd catering aan. Op de zaterdag is het gevarieerd. Op zondag is het een stamppotbuffet met 3 verschillende soorten stamppot. Ook hebben we gerechten in de vorm van de gezonde leefstijl. Onderweg hebben we vaak proeverijen met streekproducten.”

De inschrijving voor Tocht om de Noord start op 1 maart.