Veur Aaltied officieel van start

NOORDBROEK - De aftrap van Veur Aaltied vond afgelopen week plaats in de Sappemeerster Koepelkerk. Het bijzondere project waarbij in 10 Groninger Kerken 10 theatervoorstellingen worden gespeeld.

Tijdens de aftrap legde Geert Oude Weernink uit hoe zijn Stichting Pandeon tot dit project was gekomen en hoe hij hierin samenwerkt met Stichting Groninger Kerken. Ben Smit, artistiek leider van het project vertelt over het schrijf- en maakproces en de aanwezigen kregen een voorproefje van de eerste voorstelling van de reeks in Usquert.

Eeuwe Zijlstra een van de organisten van de voorstellingen speelde een variatie op Ede Staal: Veur Aaltied is van start! Het project eindigt in oktober in het kerkje van Nuis.

In tien oude Groninger kerken met daarin een historisch en goed bespeelbaar orgel, wordt een voorstelling gegeven die bestaat uit een combinatie van een orgelcompositie, andere muzikale bijdragen en een theatervoorstelling. De levensverhalen van in of bij de kerk begraven dorpsgenoten vormen de basis voor het scenario van de voorstellingen.

De opzet is voor alle tien locaties hetzelfde, maar de voorstellingen worden op inhoud per locatie, samen met plaatselijke amateurs op maat gemaakt waardoor er tien unieke producties ontstaan.

In de Hervormde Kerk van Noordbroek kan men op 1 en 2 juni kijken naar de voorstelling Preken & Pamfletten, geschreven door Renate Dokter. De regie ligt in handen van Grytha Visser.

Voor alle info zie www.pandeon.nl