Mmm lekker zeewier eten!

VEENDAM - Marieke Brown verzorgt donderdag 21 februari een lezing in de grote zaal van het A.G. Wildervanckhuis. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Groei & Bloei Veendam.

Marieke Brown is voorzitter van de Stichting Zeewierwijzer en probeert zoveel mogelijk mensen bekend met en enthousiast over zeewier te maken.

Volgens Marieke Brown heeft zeewier, naast dat het gezond is voor je lichaam, meer voordelen. „Er komen steeds meer mensen op deze wereld. Zij eten bijna allemaal vlees, maar dat is eigenlijk geen duurzame eiwitbron. Daarom moet je op zoek gaan naar nieuwe eiwitten.”Volgens Brown is zeewier heel bruikbaar. ‘’Er is genoeg oceaan beschikbaar. Als je zeewier teelt in een gebied dat vier keer zo groot is als bijvoorbeeld Portugal, heb je genoeg eiwitten om maar liefst negen miljard mensen mee te voeden.”

De zeewiermarkt in Nederland staat nog in de kinderschoenen, maar over de hele wereld worden al heel lang zeewieren gegeten. Zeewier zit boordevol voedingsstoffen en is arm aan natrium. De smaak is umami, hartig in het Japans, ook wel de vijfde smaak genoemd naast zoet, zout, zuur en bitter. Behalve als voedsel wordt zeewier o.a.ook gebruikt in middelen voor lichaamsverzorging en door de universiteit van Wageningen worden proeven gedaan om zeewier uit de Noordzee om te zetten in biogas.

De lezing is gratis toegankelijk voor leden, niet-leden betalen € 3,00. Aanvang 19.30 uur.