De Buurtschuur Veendam start eigen Repair Café

VEENDAM - Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? De Buurtschuur in Veendam houdt op 28 februari haar allereerste Repair Café.

In De Buurtschuur, aan de Jakob Bruggemalaan 72a, draait het op 28 februari allemaal om repareren. Tussen 13:00 uur en 15:30 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om te helpen bij alle mogelijke reparaties. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed... alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Verkleinen van de afvalberg

Door repareren te promoten, wil Repair Café Veendam bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Geanne Lemain: "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

Kennis en vaardigheden uit de buurt

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Geanne: „Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot hele leuke contacten in de buurt. "Geanne wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, daarnaast draagt het bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. „Met het Repair Café willen wij vooral laten zien dat repareren leuk is, en soms gemakkelijker dan je denkt."

Stichting Repair Café

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie www.repaircafe.nl). Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Veendam.

Repair Café Veendam wil na 28 februari op regelmatige basis een Repair Café organiseren. Nieuws over data en locaties van de komende edities zijn te volgen via onze facebooksite Repair Café Veendam.