Jaarlijkse Herdenkingsdienst in De Breehorn

VEENDAM Coördinator Anneke Ritzema van De Breehorn organiseert al 12 jaar de jaarlijkse Herdenkingsdienst van overledenen voor de nabestaanden. Van oudsher werd de ingetogen dienst ook al gedaan in de voorloper Huize Moria.

Ritzema is 12 jaar werkzaam bij De Breehorn. ,,Ik bereid altijd de herdenkingsdienst voor. Dan maak ik een afspraak met de pastorale medewerker Percy Kulk binnen Meander. Hij leidt de dienst. Dit jaar hadden wij als thema ‘Een licht in de duisternis’. Samen met mensen van de zorg wordt deze avond voorbereid. Genodigden zijn vrij om te komen en met hoeveel personen.”

Het was een heel ingetogen en waardige bijeenkomst. Geestelijke verzorger Percy Kulk heette de mensen in de zaal welkom. Pianist Reint van Deest verzorgde op de piano de muzikale begeleiding. Met onder andere liederen van Ede Staal.

Namen van dierbaren werden een voor een genoemd. De nabestaanden mochten naar voren komen om aan een grote kaars een kaars te ontsteken en op een soort altaar te plaatsen. Zorgkundige Willemien, Yvette en Helen en verpleegkundigen Yildau en Petra spraken gedichten uit, waaronder het ontroerende ‘De mensen van Voorbij’.

Na afloop na deze gedenkwaardige avond was er een informeel samenzijn waarbij mensen ook langer bleven zitten aan de koffietafel. Met ook de zorg- en verpleegkundigen die dagelijks met hun dierbaren in contact waren. En was er gelegenheid om nog even na te praten. ,,Mensen vinden dat heel prettig. Ze zijn jarenlang hier op bezoek geweest. Deze herdenkingsdienst willen we ze graag meegeven.”