Verwendag voor jonge mantelzorgers uit Veendam en Pekela

VEENDAM - , PEKELA - Lions Club Veendam heeft het afgelopen jaar geld ingezameld om jonge mantelzorgers uit Veendam en Pekela een fijne dag te bezorgen.

"De aandacht gaat vaak uit naar degenen die zorg nodig hebben. Maar de jongeren die de zorg verlenen mogen ook weleens verwend worden," aldus Roos Gardien namens de Lions.

Feestdag voor jonge mantelzorgers

De 30 Jonge mantelzorgers uit de gemeenten Veendam en Pekela hadden zaterdag een heerlijke dag. In jongerencentrum Break! te Veendam volgden ze creatieve workshops, luisterden ze naar een band en deden ze mee aan een fotoshoot. Ook mochten ze allemaal een vriend of vriendin meenemen. De dag was georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg, het Centrum voor Jeugd en Gezin en Lions Club Veendam. Die laatste zorgde ook voor de financiering. Eigenlijk begon de verwennerij al op 11 maart, toen alle jongeren een nieuwe outfit mochten uitkiezen bij Leads in Veendam.

Het leven van een jonge mantelzorger

Alida, moeder van mantelzorger Henriët (15): “Ik vind het heel leuk dat er nu eens iets voor gezonde kinderen wordt georganiseerd. Meestal gaat de aandacht uit naar de zieken. Maar als er veel zorg nodig is, helpt het hele gezin mee. Mijn jongste kinderen van 6 en 8 jaar hebben een stofwisselingsziekte. Natuurlijk krijgen ze professionele hulp, maar Henriët helpt al vanaf hun geboorte mee met de verzorging. Ze geeft sondevoeding, medicijnen, enz. Dat is een grote verantwoordelijkheid, maar ze klaagt nooit.” Henriët: “Ik ervaar het ook niet als een last, want ik vind het leuk om te doen. Ik doe er ook niet geheimzinnig over tegen vriendinnen ofzo. Dit is gewoon zoals het gaat in ons gezin. Ik heb zelfs een presentatie gegeven bij de Lions om te vertellen hoe het is om als kind een zorgtaak te hebben.”

Jonge mantelzorger? Meld je aan

Sjeni Mustafa van Steunpunt Mantelzorg: "De leden van de Lions Club hebben fantastisch werk verricht. Wie er vandaag niet bij kon zijn, maar wel wat hulp van ons Steunpunt kan gebruiken, kan zich bij het Steunpunt Mantelzorg aanmelden via smustafa@compaenveendam.nl of door te bellen met 0598- 698 119. We zorgen niet alleen voor afleiding en uitjes, maar kunnen ook helpen met respijtzorg, huiswerkbegeleiding en andere praktische zaken om het leven van een (jonge) mantelzorger wat makkelijker te maken."