‘Ik ben geen kantoortype’

OMMELANDERWIJK - Hans Rozenveld heeft een baan die zijn achternaam eer aandoet, maar eigenlijk is hij ingenieur in elektronische informatie techniek. Hij woont met Jolanda en hun kinderen op een prachtige plek op Ommelanderwijk en werd gekozen tot de Duurzaamste Hovenier van Nederland.

Gefeliciteerd! Wat heb je gewonnen?

,,Dankjewel! Ik heb een oorkonde en een glazen trofee gewonnen en een accu-heggenschaar. En ook nog een mooie bos bloemen. Daarnaast is het een grote eer en een bekroning op mijn werk. De prijs werd uitgereikt door Lodewijk Hoekstra, de bekendste hovenier van het land.”

,Waarom gaat een ingenieur als hovenier aan het werk?

,,Tijdens mijn afstuderen merkte ik al dat ik geen kantoortype was. Na mijn studie ging ik in militaire dienst en daarna kochten we ons huis, met enorme tuin. Mijn broer Jan was destijds al werkzaam als hovenier maar had weinig tijd over. Jolanda en ik kwamen er achter, dat we het zelf ook erg leuk vonden en dat leidde ertoe dat Jan en ik in 2000 ons bedrijf begonnen: Rozenveld Hoveniers. Helaas werd Jan twee en een half jaar geleden ziek en in september vorig jaar is hij overleden. Hoewel deze prijs aan mij is uitgereikt, is het net zozeer de verdienste van Jan en ons team van medewerkers.”

Door wie is deze verkiezing georganiseerd? En waarom heb je meegedaan?

,,Ik heb meegedaan om te onderzoeken hoe duurzaam ons bedrijf is in verhouding tot andere hoveniersbedrijven. De verkiezing is georganiseerd door het tijdschrift ‘Tuin en landschap’, duurzaamheidsorganisatie voor de groene sector, ‘NL green-label’ en organisch meststoffenbedrijf ‘Innogreen’.”

Wat maakt jouw bedrijf zo duurzaam?

,,Wij onderscheiden ons door onze groenresten om te zetten tot een duurzame grondverbeteraar, hoveniers-bokashi. We gebruiken daar een Japanse methode voor. Bokashi is Japans voor ‘groen gefermenteerd materiaal’, vandaar de naam.”

Hoe werkt dat?

,,De groenresten worden vermengd met de effectieve micro-organismen, kleimineralen en schelpenkalk. De bacteriën zorgen ervoor dat het materiaal wordt omgezet in de bodemverbeteraar. Er is ook een variant voor in de keuken, dat is een gesloten emmersysteem waarin alle etensresten op dezelfde manier worden omgezet.

En verder:

,,We gaan ook duurzaam om met ons personeel. We proberen zo gezond mogelijk te werken en alles gaat in goed overleg. We zorgen ervoor dat we fysieke klachten voorkomen met vervangende machines. We hebben bijvoorbeeld een borstelmachine zodat we niet hoeven te vegen, veel accugereedschappen, een minikraan en shovel en nog veel meer. We kiezen ook zoveel mogelijk voor natuurlijke en duurzame materialen en voldoende open ruimte in een tuin. Deze vullen we dan met planten, inheems, bij,- en vlindervriendelijk. Maar ook bijvoorbeeld met perzikpitten als halfverharding, een zeer duurzaam en natuurlijk product. Het zorgt enerzijds voor een verharding maar anderzijds ook dat een teveel aan water gemakkelijk kan worden afgevoerd.

Door Annemiek Broekema