Volle bak tijdens het Nieuwjaarsconcert van VKSO

WILDERVANK - Het VKSO gaf afgelopen zondag in de Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum hun jaarlijkse nieuwjaarsconcert. Het is inmiddels een traditie geworden.

Het voormalige kerkgebouw dat vol zat, is tevens de vaste repetitieruimte van het orkest. Het was een gevarieerd concert met deels een vooruitblik uit het programma van 2019. Ook werd een voorproefje gegeven uit Streekgenoten over de geschiedenis van de Joden in de Veenkoloniën.

Klassiek werd afgewisseld met beroemde filmmuziek. „De veelzijdigheid in het programma is heel belangrijk”, zegt Helma Leutscher. “Zo is er voor ieder wat wils. De mixture van de muziekpartijen doen het uitstekend.”

In het verleden heeft Lubertus Leutscher voor het Noord Nederlands Orkest (NNO) gedirigeerd. Een eigen orkest was een lang gekoesterde wens. „Als je eraan begint weet je niet waar het zich heen ontwikkeld. Maar bijna 10 jaar later is het inmiddels een gevestigd orkest met een behoorlijk bestaansrecht. De cohesie van de musici onderling is goed verankerd. Ze zijn aan elkaar gewaagd, en aan elkaar gehecht inmiddels. Het verloop is zeer weinig. Belangrijk is ook dat je de mens erachter persoonlijk kent. Het is een sociaal bewogen orkest.”

Mezzosopraan Hanneke Tichelaar zong twee operastukken. Haar stem is soms bijna alt-achtig en vervolgens heel hoog. Zij treedt regelmatig als solist op bij het VKSO. Tijdens haar studietijd ging ze op haar drieëntwintigste bij een koor omdat ze dat heel leuk vond. Daarvoor had ze nog nooit iets met haar stem gedaan en ze had geen idee of ze goed kon zingen. Haar tweelingzus gaf haar zanglessen cadeau.

De zanglerares vond dat ze het conservatorium kon gaan doen. Haar werk vond ze niet zo leuk en ze besloot het te gaan proberen. Ze werd aangenomen. „Ik had niet gedacht dat ik zo’n stem kon ontwikkelen die boven het orkest uitkomt.” Ze studeerde klassieke zang aan het Conservatorium Groningen. „Ik vind heel veel muziekstijlen mooi. Maar klassiek kunnen zingen geeft een heel machtig gevoel. Dat je zo’n stem hebt en over het orkest heen kan zingen. Je zingt ook zonder versterking, je moet dus echt met je hele lijf zingen.”