D'olle Grieze dit jaar gebrouwen in Veendam

VEENDAM - Noordelijke brouwers gaan komende maandag 7 januari voor de negende keer een typisch Gronings stadsbier brouwen: d’Olle Grieze. Het betreft een Brut I.P.A. dat wordt gebrouwen bij Brouwhotel Parkzicht in Veendam.

De brouwers brouwen samen één van de grootste collaboration brew van Nederland. Brut IPA is een opkomende bierstijl, een champagnebier. Het bier werd voor het eerste gebrouwen in San Francisco en verovert sinds 2017 mondjesmaat de rest van de wereld. Brut is een zeer droge champagne en bij de bierstijl Brut IPA gaat het dan om de combinatie van de hoppigheid van een IPA en de droge body van champagne.

Al negen jaar lang wordt er jaarlijks een d’Olle Grieze gebrouwen, waarbij de opbrengst van het bier naar het onderhoud van het orgel in de Martinikerk gaat. De voorgaande drie keren werd het bier in Groninger ketels gebrouwen, bij Martinus, Bax en Pivo. Voor het eerst wordt d’olle Grieze in de Ommelanden gebrouwen. Hotel Parkzicht is vorig jaar begonnen met het brouwen van eigen bier, Bogdike. Sindsdien is het de eerst Brouwhotel van Nederland. Het bier wordt gebrouwen in unieke glazen brouwketels, de enige in West-Europa.

Lokale producten

Samen met brouwers uit Drenthe, Friesland en Groningen wordt de expertise gedeeld en gezamenlijk een recept gemaakt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van lokale producten o.a. hop geteeld in Zuidbroek. Ook Holland Malt uit de Eemshaven doneert een deel van de mout aan dat afkomstig is van boeren uit het Noorden van Nederland. Het bier wordt geschonken tijdens het grote bierdiner in de Martinikerk op 3 april. Voorafgaand aan het Bierfestival in deze Martinikerk.