Robots met spectaculaire opdrachten in het Doe Museum

VEENDAM - Impossible Robotics won in 2016 de Gracious Professionalism award in Orlando in de Verenigde Staten van Amerika. Zondag gaf het team Impossible Robotics in het Doe Museum in Veendam demonstraties met twee robots die het afgelopen twee jaar meededen aan de wedstrijd.

De wedstrijd in Orlando is een internationale wedstrijd waarin teams van over de hele wereld binnen zes weken een robot moeten bouwen die bepaalde, vaak spectaculaire, handelingen moet kunnen uitvoeren. Het team bestaat voornamelijk uit middelbare scholieren van het Ubbo Emmius en studenten van de Hanzehogeschool uit Groningen.

De opdracht kan zijn om de robot laten basketballen, en vervolgens in de basketbalpaal te laten klimmen. Of laat het een stapel maken van acht kratten, en in de bovenste krat een berg afval deponeren. Veelal heeft de opdracht een maatschappelijk doel. Maak bijvoorbeeld een robot die afval kan scheiden. Technisch winnen kan, maar er kan ook worden gewonnen als er goed wordt samengewerkt met concurrenten en er kennis wordt gedeeld.

Het leuke van het bezoek aan het Doe Museum was dat de bezoekers de robots zelf mochten bedienen. Tevens was er een driedimensionale printer aanwezig. Ook het First Lego League team van het Ubbo Emmuis in Veendam was zondag in het Doe Museum om robots, gemaakt van Lego, te laten zien. Tijdens een workshop konden bezoekers leren hoe deze robots te programmeren.