Docu Jij Bent Mijn Vriend draait in het Filmhuis

VEENDAM - De cocumentaire Jij Bent Mijn Vriend van de makers van De kinderen van juf Kiet, draait op 8 januari in het Filmhuis.

Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Regisseurs Petra en Peter Lataster filmen in ‘Jij bent mijn vriend’ de levendige zesjarige Branche die net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en voor het eerst naar school gaat. Hij spreekt de taal niet en kent niemand. Een vriend vinden blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Branche is nog maar net in Nederland. Als hij de eerste dag naar zijn nieuwe school moet, wil hij zijn bed niet uitkomen. School is eng, want hij kent niemand in zijn klas en hij is de enige die Macedonisch spreekt.

We leven mee met Branche die vertwijfeld pogingen doet om een vriend te vinden tussen de kinderen die we kennen uit De kinderen van juf Kiet. Hij bouwt samen met de Syrische Ayham huizen van blokken en ondanks alle taalbarrières groeit er een vriendschap tussen de jongens. Tot Ayham op een dag niet meer op school verschijnt.

Deze ervaring is voor Branche een enorme klap die hij maar moeizaam het hoofd weet te bieden. Hij rouwt om zijn vriend. Wanneer twee maanden later de Syrische broers Maksem en Jorj in de klas komen, ziet Branche in Maksem een nieuwe kans om vriendschap te sluiten. Eerst wil het angstige jongetje nog niets weten van toenaderingspogingen, maar met liefde en geduld lukt het Branche toch om het vertrouwen van Maksem te winnen. Eindelijk voelt Branche zich thuis in zijn klas.

Dan moet hij opnieuw beginnen als hij naar groep 5 gaat van meester Wout: een klas waar kinderen in zitten die al hun hele leven Nederlands spreken. Zijn vermogen om vriendjes te maken wordt opnieuw op de proef gesteld. Lukt het Branche om in deze nieuwe omgeving zijn weg te vinden?

De film begint om 20.00 uur