Martini Ziekenhuis vanaf 1 januari geheel rookvrij

REGIO - Het terrein van het Martini Ziekenhuis is per 1 januari geheel rookvrij. Binnen het gebouw is dat al jaren het geval.

Het Martini Ziekenhuis vindt dat het als gezondheidsinstelling een voorbeeldfunctie heeft en de maatschappelijke plicht ongezonde leefgewoonten te bestrijden. Hierbij past dat patiënten, bezoekers en medewerkers niet in aanraking komen met tabaksrook. Het ziekenhuis neemt roken als verslaving serieus en ondersteunt daarom patiënten en medewerkers die willen stoppen met roken en biedt oplossingen voor patiënten die roken en opgenomen zijn in ons ziekenhuis.

Het Martini Ziekenhuis ondertekende in 2017 samen met een aantal andere grote organisaties in de stad Groningen het convenant Rookvrije Generatie. Deze organisaties hebben de gedeelde ambitie dat kinderen in Groningen rookvrij moeten kunnen opgroeien.

Vanaf 1 januari is niet alleen het hele terrein rookvrij, het is ook in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) mogelijk tabaksverslaving als tweede of derde diagnose te noteren. Zo wordt het een vast gespreksonderwerp tussen arts en patiënt. Wil de patiënt stoppen met roken, dan bespreken arts en patiënt welke vorm van ondersteuning daarbij het beste voor die persoon past. Henk Kramer, longarts: „Voor de een is dat stoppen met behulp van een app, voor de ander werken medicijnen het beste en voor een derde is wellicht de Rookstoppoli een optie.”

Voor patiënten die roken en opgenomen worden in het ziekenhuis, stelt het Martini Ziekenhuis tijdens de opname nicotinepleisters ter beschikking. Ook zijn er drie rookstopconsulenten in het ziekenhuis, die samen met de patiënt en zorgverleners bespreken welke ondersteuning het beste past bij die patiënt.

Medewerkers

Er zijn ook medewerkers van het Martini Ziekenhuis die roken. Uit een representatieve enquête onder de drieduizend medewerkers blijkt dat dat er beduidend minder zijn dan het landelijk gemiddelde. Een kwart van de Nederlanders rookt, in het Martini rookt 9% van de medewerkers. Van de medewerkers die roken, is zestig procent voornemens te stoppen. 80% van de medewerkers ondersteunt het rookvrije terrein. De afspraak per 1 januari is dat medewerkers niet roken tijdens werktijd. De medewerkers hebben de mogelijkheid gratis deel te nemen aan een cursus stoppen met roken.