Intocht Kerstman, Kerstmarkt en Moonlightshopping Veendam

VEENDAM - Zaterdag even na vijven arriveerde de Kerstman met de ‘Noordpool Express’ bij het station van de STAR in Veendam. Zo’n 200 passagiers, waaronder 70 kinderen, hebben met de Kerstman meegereisd.

Tijdens de reis naar het station in Veendam was hij door de acht treinwagons gelopen bij de kinderen langs. De arrenslee stond met twee mooie paarden voorgespannen al klaar voor de intocht naar het Raadhuisplein. Onderweg in de arrenslee werd de Kerstman door twee kinderen vergezeld.

Op het podium werd de Kerstman door dj en presentator Peter Prummel welkom geheten. Wethouder Henk-Jan Schmaal vroeg de Kerstman of hij nog wat dingetjes voor door de schoorsteen had meegenomen. “Voor onder de kerstboom wel”, was het antwoord.

De Kerstmarkt heeft traditiegetrouw ook weer in het teken gestaan van de goede doelen. De drie serviceclubs Lions, Kiwanis en Rotary werken ook samen om minder bedeelde kinderen een fijne vakantie te kunnen bezorgen. Elke serviceclub doet dit middels zijn eigen onderdeel en met een eigen opbrengst. Dit alles in het kader van het thema ‘kinderen in de knel’. Middels een gezamenlijke centrale drankcarrousel (met dranken, chocolademelk en glühwein) wil men ook geld binnenhalen voor het Kinderhotel Burcht Wedde. Vorig jaar was hier een bedrag uitgekomen van 2000 euro.

De Lions verkochten kipsaté, broodje kipcowboy en marshmallows. Zij werden wederom ondersteund door de Duitse zusterclub uit Scheeßel met de verkoop van Duitse broodjes met Brathwürst. De serviceclub Kiwanis wil met de verkoop van snert, spekkedikken en haardhout De Burcht in Wedde ondersteunen. Zodat kinderen daar op vakantie kunnen gaan die dat normaal niet kunnen.

De Rotary wil met de verkoop van rundstoofvlees met patat de opbrengst van 12.000 euro van de wintermaaltijd nog verder verhogen. Het bedrag was met elk 4.000 verdeeld geschonken aan het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda, voor het Ronald McDonald Huis in Groningen, en aan Stichting Humanitas Veendam/Pekela voor de Kinderkampen.

Het goede doel van de Round Table is nog niet bekend, maar zal binnenkost publiekelijk worden gemaakt. Er werden producten verkocht van goede kwaliteit met een iets hoge prijskaartje.

Ook werd met de verkoop van lekkers de eigen vereniging ondersteund. Veendam 1894 verkocht gehaktballen van de slager, en kapucijners met spek. Dit voor het wat extra geld in kas willen hebben om in het kader van het 125 jarig bestaan in 2019 een heel mooi feest te kunnen geven voor alle leden van Veendam 1894.

De kerstmarkt was gecombineerd met het Moonlightshoppen op de zaterdagavond. Zondagmiddag was de afsluiting met een prachtige vuurwerkshow.