Bas zet land op z’n kop met actie voor zijn zusje

VEENDAM - Wat een held. Bas Schipper (12) uit Veendam heeft 50.000 euro opgehaald om zijn zieke zusje Laura te helpen. Hij slaagde erin om de 16 stationspiano’s in Nederland te bespelen.

Wat een held. Bas Schipper (12) uit Veendam heeft 50.000 euro opgehaald om zijn zieke zusje Laura te helpen. Hij slaagde erin om de 16 stationspiano’s in Nederland te bespelen.

Zijn zusje heeft diabetes type 1 en Bas wilde op deze manier een bijdrage te leveren aan de genezing van deze ziekte. De jonge pianist werd feestelijk onthaald door wethouder Ans Grimbergen. In Groningen was speciaal een piano in de monumentale stationshal voor de metershoge kerstboom geplaatst. Met het bespelen van deze piano werd de tour afgerond.

Na de finale overhandigde de wethouder een cheque van 250 euro. ’s Ochtends had de trotse wethouder Bas voor de reis een bemoedigende app gestuurd met een videoboodschap. De vader van Bas heeft tijdens de reis van station naar station niet op te hoeven letten op de vertrektijden en waar in te stappen. PR man Guus van de NS was als begeleider mee, en zorgde ook voor eten en drinken onderweg. Bas had een speciaal hesje aan van de NS met zijn naam erop, en hij mocht eerste klas reizen, samen met zijn vrienden die hem vanaf Zwolle vergezelden.

Op elk traject was een medewerkster van het Diabetisch Fonds mee. De medewerkster naar Groningen had nooit gedacht dat het zo ‘uit de hand kon lopen’. Bas begon met een bedrag van 500 euro. Maar de NS voegde al snel 5000 euro toe. ,,Toen ik vanmorgen wakker dacht ik dat Bas al iets heel moois zou neerzetten als hij 10.000 euro zou halen.”

Op verschillende media was er ruime aandacht geweest voor de actie van Bas. Het gevolg was dat er veel toeschouwers naar de diverse stations kwamen. In Utrecht werd hij door de burgemeester verwelkomd, hij zong zelfs twee nummers mee. Er was zelfs een koor opgetrommeld. In Amsterdam kon hij mooi drie stations meepakken omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. In Amsterdam had Bas ook een kerstkoor achter zich staan.

Samengevat komt het er op neer dat een bijzondere jonge Veendammer er in is geslaagd om Nederland een dag op z’n kop te zetten met een geweldige actie voor zijn zusje.