EHBO-er bang voor bloed

VEENDAM - arcel Ngalimoetomo en Thea Paas zijn 25 jaar lid van de vereniging. Cobi Bontsema kreeg de insigne opgespeld voor haar 30 jaar lid zijn. Iekje Bartelings en Marianne Nobel zijn beiden 40 jaar lid. Iekje heeft als secretaris in het bestuur gezeten. De heer Luut Mulder is erelid geworden. Luut is nu 71 jaar en gaat dit jaar na 41 jaar afscheid nemen.

Hij wil zijn plaats overdragen aan de jongere generatie. In 1975 kwam hij op zijn 30e bij de EHBO. Hij kon geen bloed zien. Dat wilde hij overwinnen omdat hij bij de bedrijfs- EHBO wilde. Hij wilde graag eerste hulp kunnen verlenen voor als er op het werk iets ging gebeuren. Luut is van origine een Stadskanaalster, en heeft 9 jaar bij de weekkrant de Kanaalstreek gewerkt. In 1981 ging hij naar Assen gegaan om bij de gemeente als sociaal werkleider op de grafische afdeling te gaan werken.

Bij de EHBO Veendam is Luut 10 jaar bestuurslid geweest. Helaas is het tegenwoordig lastig om jongeren voor de vrijwillige EHBO te vinden. Bij bedrijven is de bedijfs- EHBO verplicht, en daarvoor komen ze bij de EHBO Veendam om te worden opgeleid voor het behalen van hun diploma. Luut vindt wel jammer dat ze dan ook weer vertrekken. Vroeger was ook bij jongeren veel meer animo voor. Eigenlijk is het een uitholling van de maatschappij. Maar hij zou niet weten hoe het tij te keren. Luut wil meer tijd nemen om van zijn andere hobby, het motorrijden, te genieten. En samen met zijn vrouw meer tijd besteden aan zijn kleinkinderen in Utrecht.