‘Gebit is zo belangrijk voor mensen’

VEENDAM - In het tandtechnisch laboratorium van Beekman Tandtechniek kom je ogen te kort. De tandtechnici zitten gebogen over gipsen mallen, kaakmodellen van was en kunstgebitten. Ze polijsten de tanden, selecteren de juist kunsttanden en –kiezen, en werken met engelengeduld aan de protheses.

Twintig jaar heeft Arie Beekman inmiddels zijn eigen tandtechnisch laboratorium. Eigenlijk is hij bij toeval in het vak beland: ,,Ik was net uit dienst, in 1982, en toen kwam er een tandtechnisch laboratorium in Veendam aan de Jacob Bruggemalaan. Ik kon daar tijdelijk aan de slag. Het was meteen mijn ding. Maar na een paar maanden kreeg ik een baan aangeboden en wilde ik vertrekken. Dat ging niet door: de volgende dag lag er een contract voor me klaar.’’

Arie verdiepte zich in het vak en werd na negen jaar tweede chef op een groter lab. Wel vroeg hij zich ernstig af of dit nu was wat hij de rest van zijn leven wilde doen. Arie had ambitie en wilde wel een eigen bedrijf. In 1994 behaalde hij zijn middenstandsdiploma en twee jaar later begon hij voor zichzelf. Sindsdien heeft hij geen dag zonder werk gezeten.

Arie Beekman werkt samen met zes tandtechnici (onder wie zijn zoon), twee bodes en met zijn vrouw Paulien. ,,Ik zou niet weten wat ik zonder haar zou moeten. Ze neemt me zoveel uit handen. De administratie, de balie. Daar hoef ik nu helemaal niet over na te denken, ik kan me nu helemaal op de protheses concentreren. Je gebit is zo belangrijk. Het is zo belangrijk om vrij te kunnen lachen en goed te kunnen eten.’’ De klanten weten het te waarderen. Mooi als af en toe iemand met een klein gebaar waardering toont. ,,Dat iemand met een doosje Merci langskomt omdat de prothese bevalt.’’ Niet goed voor de tanden maar wel een gewaardeerd gebaar.