Moskee zet de barbecue aan

VEENDAM - Wie eens iets anders wil proeven dan de Hollandse pot is op zaterdag 7 mei welkom bij moskee ‘Osmani Gazi’. Die dag opent de gemeenschap de deuren en organiseren een braderie waar je diverse lekkernijen kunt kopen. Ook krijgen verschillende artikelen er een tweede kans.

De moskee bestaat nu uit een groep mensen afkomstig uit onder andere Turkije, Somalië en Syrië. Iedereen is welkom. Met de braderie willen ze een positief geluid laten horen. ,,Samen zijn is verbinden,’’ vertelt Hazime Tasci. ,,Het beeld dat mensen van moslims of een moskee hebben wordt veelal bepaald door wat ze zien op tv en in deze tijd is dat geen positief beeld. Het is onbekend en de onwetendheid maakt vaak bang. Veel mensen hebben een moskee nog nooit van binnen gezien en dat mag die dag. We hopen dat we op deze manier iets meer van onze geloof en cultuur mogen laten zien en proeven.’’

In de afgelopen maanden is er hard naar deze dag toegewerkt en hopen ze op een geslaagde dag. De opbrengst gaat naar de moskee. Het gebouw moet onderhouden worden en dat brengt de nodige onkosten met zich mee. ,,We hebben geen recht op subsidies en zijn afhankelijk van de giften van leden,’’ vertelt Hazime. ,,De moskee is erg belangrijk voor ons en het is meer dan alleen een gebedshuis. Het is ook een ontmoetingsplaats. Mochten er broeders of zuster ziek zijn, arm of eenzaam, dan signaleren we dat daar. Dankzij de moskee is er een stukje sociale controle en kunnen we elkaar helpen als het nodig is.’’

Ook ontvangen ze inkomsten uit de Lahmacun broodjes die ze elke vrijdagmiddag verkopen. Op donderdagavond komen de vrouwen samen en maken ze het deeg. De volgende dag beginnen ze al vroeg met het afwerken van de broodjes, het is een Turks broodje met rundergehakt en diverse kruiden.

De gemeenschap hoopt op een leuke dag 7 mei. Graag ontmoeten ze veel Veendammers. De Braderie begint om 10.30 uur en duurt tot 19.00 uur.

Door Yvonne de Noord