Annelie naar prestigieus college

VEENDAM - Winkler Prins-leerlinge Annelie Wigchering (16) is na een pittige selectieprocedure toegelaten tot het United World College (UWC). De komende twee jaar zal ze zich op een campus met meer dan honderd nationaliteiten voorbereiden op haar international baccalaureat (een internationaal eindexamen).

,,Winkler Prins heeft een uitgebreid internationaliseringsprogramma. De school doet mee aan uitwisselingen, organiseert werkweken naar het buitenland en je kunt de cursus Cambridge Engels volgen. Toen ik in gymnasium 2 zat, vertelde onze decaan over alle uitwisselings- en internationaliseringsmogelijkheden, dus ook over het United World College. Ik dacht meteen: dit is het,” vertelt Annelie. ,,k ben iemand die alles interessant vindt, die alle kansen grijpt. Het UWC biedt die uitdaging, maar dan op grote schaal. Je ontmoet er letterlijk de hele wereld. Het mooie van het UWC is dat het geen elitaire opleiding is. Als je door de selectieprocedure komt, kun je desnoods op een volledige beurs naar school. Daardoor is de culturele en sociale diversiteit in de klas groot.”

Het United World College heeft verspreid over de wereld 15 scholen. De leerlingen worden geselecteerd door 140 nationale comités. Annelie is geplaatst op het college in Maastricht. Jammer dat het geen school in het buitenland is geworden? ,,Helemaal niet. Elke school heeft een eigen focus. Die in Maastricht is gericht op conflictgebieden en heeft de meeste nationaliteiten binnen de muren. Het is er zo internationaal dat je nauwelijks merkt dat je in Nederland bent.”