Zang, cabaret en Groningse taal

VEENDAM - In vanBeresteyn is het seizoen bijna ten einde. Maar het theater heeft een sterke eindsprint in de benen, met een shantykoor, een lezing met onder meer Jan Mulder over het Gronings en Dolf Jansen.

Op 19 mei zingen De Scheepsjoagers tijdens het koopavondconcert. In 1991 werd op initiatief van Fré Wever uit Muntendam in dit dorp een shantykoor opgericht onder de naam De Scheepsjoagers. Al snel bestond het koor uit 70 leden met eigen muzikale begeleiding.

De huidige dirigent, Nico Dijkman, heeft er voor gezorgd dat de zangkwaliteit van het koor op een hoog peil staat. Een repertoire van meer dan honderd shanty- en zeemansliederen wordt met veel enthousiasme gezongen maar ook Nederlandse melodieën staat aan op het programma. De Scheepsjoagers hebben met vorige Koopavondoptreden in een overvolle foyer van vanBeresteyn veel succes gehad en het belooft ook donderdagavond 19 mei weer een groot zangfestijn te worden.

Op 24 mei is hoogleraar Groninger taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Siemon Reker de centrale gast. Hij schreef de Biografie van het Gronings. Tijdens deze lezing verzorgt hij samen met historicus Harm van der Veen en Jan Mulder een interessante avond in vanBeresteyn. Het boek bevat 1000 columnachtige teksten waarin kenmerken van het Gronings vroeger en nu aangestipt worden. Gastspreker Harm van der Veen spreekt over ‘Wel boas is over de Grunnegers bepoalt ook heur toal’. Jan Mulder is de sidekick.

De laatste theatervoorstelling voor de zomerstop in vanBeresteyn is de show van cabaretier Dolf Jansen op 27 mei. Hij vraagt zich in de voorstelling af waar wij bij horen, waar wij bij willen horen. En waar wij beslist niet bij willen horen of hoe erg het is als we helemaal nergens bij horen. Deze vragen en vele andere - om over antwoorden vooralsnog maar te zwijgen - zullen langskomen in de nieuwe voorstelling van veelvuldig nergens-voor- genomineerd multitalent Dolf Jansen.