Jannie slaapt op de bank

VEENDAM - Ze is in november 2012 begonnen met haar ‘uitdeelpunt eerste hulp’ omdat ze van huis uit hulpvaardig is en graag mensen helpt zonder wederdienst. Begonnen in Beerta en nu al twee jaar in Veendam, ziet ze de groep hulpbehoevenden nog steeds groeien. Samen met elf medebeheerders verzamelt en distribueert ze spullen. Dat vereist een hoop opslagruimte en omdat haar slaapkamer momenteel misbruikt wordt als opslag, slaapt Jannie op de bank.

Jannie heeft een nood-oproep op Facebook gezet voor boodschappen voor een gezin met twee kinderen. Deze mensen moeten rondkomen van een ziektewet- uitkering die drie euro te hoog is voor ondersteuning van de officiële instanties. Ze hebben nog acht euro en een half brood voor de komende tijd.

Gelukkig krijgt Jannie gehoor op haar oproep: echtpaar Oldenburger komt twee koeltassen vol vlees en vier tassen met boodschappen brengen. En nog een vijftal envelopjes met dertien euro er in. Ze delen de krant met een buur en krijgen zodoende iedere maand een enveloppe van de buur met dertien euro erin.

Deze enveloppes krijgt Jannie ook. Jannie is zichtbaar ontroerd, en ik ook. De Oldenburgers vinden het fijn dat ze kunnen helpen en konden wel een beetje missen van hun AOW.

Naast gulle giften van particulieren krijgt Jannie ook veel hulp van bedrijven en stichtingen: Humanitas, voedselbank Winschoten, de Badde, Multipasar, AH Veendam en Winschoten en voor de huisdieren de facebooksite ‘wie vult m’n bak’. Veel donaties komen uit de buurt van Veendam, maar ook worden er wel dozen vol spullen opgestuurd vanuit het hele land. Jannie en haar elf medestanders brengen de boodschappen, maar ook kleding , huishoudelijke artikelen en zelfs meubels naar de mensen die het het hardst nodig hebben en verder nergens terecht kunnen. Deze mensen kunnen eventueel anoniem een oproep doen via Jannie’s ‘uitdeelpunt eerste hulp’. In de nabije toekomst wil Jannie een repair-café oprichten waar mensen kunnen leren hoe ze hun spullen kunnen repareren. Onder begeleiding van mensen met verstand van zaken kunnen ze aan de slag met banden plakken, schoenzolen plakken, kleding herstellen en tuinieren. De grootste wens van deze dame met haar enorme hart is de beschikking over een pandje in Veendam. Ze heeft de burgemeester al geprobeerd te benaderen voor een gesprek hierover, maar tot dusver is het er nog niet van gekomen. Woensdagmiddag zit ze voor het gemeentehuis in de hoop dat de burgemeester tijd heeft voor een goed gesprek. Ze wil geen geld, geen subsidie. Ze wil graag een plek waar ze de goede giften kan ontvangen en uitgeven.

Heeft u misschien belachelijk veel sla gezaaid en komt het allemaal op?

Werkt u op de markt en heeft u per ongeluk drie pallets in plaats van drie dozen vol peren besteld?

Alle hulp is welkom en kan aangeboden worden via de Facebookpagina of bij Jannies huis: Kuyperstraat 23 in Veendam.