Zwemmers klaar voor Special Olympics

VEENDAM - Het aftellen is begonnen, op 1, 2 en 3 juli zijn weer de Special Olympics, deze keer in Nijmegen. Special Olympics is de Olympische Spelen, op nationaal niveau, voor mensen met een verstandelijke beperking. Het wordt een keer de twee jaar gehouden ergens in Nederland, in 2006 was het in Veendam en Hoogezand.

Dit jaar is het in Nijmegen/Groesbeek en is Veendam vertegenwoordigd met drie takken van sport; atletiek, paardrijden en zwemmen. We stellen u de sporters de komende weken voor. De Special Olympics is een driedaags evenement dat begint op vrijdag met de openingsceremonie, gevolgd door een feest met onder anderen Frans Bauer. Op zaterdag en zondag zijn de wedstrijden. Zondag is de belangrijkste dag: dan gaat het om medailles. Aan het eind van alle wedstrijden is er een sluitingsceremonie.

Deze week stellen we de zwemmers aan u voor. De afdeling zwemmen van De Brug Veendam doet al vanaf 2000 mee aan de Special Olympics. Er zijn zwemmers bij die voor de zevende keer meedoen. De groep bestaat dit jaar uit veertien zwemmers en zwemsters die al vanaf september heel hard en fanatiek aan het trainen zijn. In het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ geloven deze zwemmers eigenlijk niet zo, ze gaan voor de medailles.

Elke week, op de woensdagavond, wordt er een uur lang getraind en geoefend op alle zwemslagen, starten, keerpunten en conditie. Er worden filmpjes gemaakt om zwemmers te laten zien waar ze iets fout doen.

Met nog zeven weken te gaan, wordt er ook af en toe eens een andere training gegeven, bijvoorbeeld in de vorm van een bootcamp. Hier is een filmpje van gemaakt en die is opgestuurd naar de website van de Special Olympics en is hier inmiddels te zien voor iedereen. Een vast onderdeel aan het eind van de training is het onderwaterzwemmen, elke keer weer kijken of ze verder hebben gezwommen dan de vorige keer.

In mei komen nog een keer gast trainers langs om een ander soort training te geven en zo proberen deze zwemmers zich goed voor te bereiden op de Special Olympics 2016. De meeste zwemmers zwemmen de 25 en de 50 meternummers schoolslag, rugcrawl en vrije slag, maar twee zwemmers hebben gekozen voor de 100 m wisselslag en de 200 m vrije slag. Deze jongens hebben dan ook een speciaal trainingsschema. Het laatste meetpunt van het seizoen is de zwemwedstrijd op 28 mei in Roden, waarna de zwemmers er klaar voor moeten zijn.