Kleine-beestjes-tuin in Heemtuin Muntendam

MUNTENDAM - In de 'kleine beestjes tuin' van Heemtuin Muntendam is een nieuwe aanwinst te bezichtigen: het paludarium. Een paludarium is een combinatie van een terrarium, waar landdieren zoals reptielen in gehouden worden, en een aquarium, waar waterdieren zoals vissen in gehouden worden.

Groep 3 van De Sleutel uit Wildervank weet er alles van. Zij kwamen voor de les 'Kriebelbeestjes!' uit het programma van de NME (Natuur en Milieu Educatie). Marjolie, Ruben, Robbe, en Hiljen mochten bij aanvang van de les het paludarium officieel openen onder begeleiding van NME assistent Bart Hol.

Vervolgens konden alle kinderen op ooghoogte in het paludarium bekijken welke diertjes er zoal bij ons in de sloot leven. Hele mooie poelslakjes bijvoorbeeld die volgens sommige kinderen een huisje hebben dat lijkt op een ijsco.

De in het paludarium aanwezige kikkervisjes werden door de kinderen weer vrijgelaten in het water bij de Heemtuin. Dit leverde vragen op over kikkers: zijn het nou vissen of zoogdieren? Bart legde uit dat het amfibieën zijn, dieren die zowel in het water als op het land kunnen leven. Met veel nieuwe indrukken keerden de kinderen anderhalf uur later weer terug naar school. Maar eerst werden de twee nieuw geleerde woorden nog even luidkeels geoefend: PA-LU-DA-RI-UM AM-FI-BIE!

Het paludarium is voor ieder te bezichtigen in de 'kleine beestjes tuin' van Heemtuin Muntendam.