Dorus Roovers op herhaling in Veendam

VEENDAM - Dorus Roovers (1897-1953) was een flamboyant kunstenaar. Geboren in Rotterdam, trok hij na zijn kunstopleiding de wereld in om zich daarna, zoals veel kunstenaars in die tijd, te vestigen op de Veluwe. Hij stelt zijn atelier in Putten ook open voor andere kunstenaars. Pablo Picasso en Charley Toorop, maar ook Jo Bezaan en Kees van Dongen exposeren in zijn atelier d’Olde Deel.

Tijdens de oorlog gaat hij in het verzet tegen de Duitsers. In 1943 duikt hij onder en verdwijnt spoorloos. De kunstenaar lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Bij het Veenkoloniaal Museum te Veendam leefde al lange tijd de gedachte om de allereerste kunstexpositie die in 1941 werd georganiseerd en veel bezoekers trok, te herhalen. Op initiatief van Geert Hendrik Streurman, een van de oprichters van het museum en voormalig lid van Groninger Kunstenaarskring De Ploeg, exposeerde Dorus Roovers met eigen werk in Veendam.

Wie was Dorus Roovers? En nog belangrijker: is er nog werk van hem te vinden? Misschien ook in de provincie Groningen? Dorus Roovers had immers in Groningen ondergedoken gezeten.

Dat werk is gevonden. De resultaten van de zoektocht zijn tot en met 18 september 2016 te zien in het Veenkoloniaal Museum.