Verbouwing Grote Kerk in Veendam mag beginnen

VEENDAM - De vergunning voor de verbouwing van de Grote Kerk aan de J.G. Pinksterstraat is verleend. Dat betekent dat de Protestantse Gemeente Veendam (PGV) kan beginnen met de werkzaamheden. Het kerkgebouw is een rijksmonument in het centrum van Veendam. De verbouwing is bedoeld om de kerkzaal en het bijgebouw ‘Het Centrum’ toekomstbestendig te maken, met respect voor de cultuurhistorische waarde van het kerkgebouw.

Afgelopen zondag begon de kerkgemeente de verbouwing officieel na de kerkdienst. Bij het maken van de plannen is regelmatig overleg geweest met de kerkelijke gemeente, de Monumentencommissie, publieke Gemeente en Welstandcommissie.

De kerkzaal wordt opnieuw ingericht, er wordt ontmoetingsruimte gecreëerd en het bijgebouw ‘Het Centrum’ wordt gerenoveerd. De deur onder de kerktoren blijft de hoofdentree van de kerk. De ingang aan de kant van het Julianapark wordt opgeknapt. Aan de achterzijde komt een foyer met een bescheiden ingang aan de westzijde van de kerk. Hierdoor is het gebouw beter rolstoeltoegankelijk en ontstaat er een extra vluchtroute.

De foyer vormt een doorgang naar ‘Het Centrum’, met een zij-ingang naar de kerkzaal. De verbouwing wordt in twee fasen uitgevoerd. Eerst wordt ‘Het Centrum’ verbouwd en daarna volgt de herinrichting van de kerkzaal. De PGV hoopt de verbouwing in de loop van volgend jaar af te kunnen ronden. De schetsontwerpen in het voortraject van het bouwplan zijn gemaakt door Pim van Dijk Designs uit Zutphen, gespecialiseerd in het inrichten van kerken. Architect en aannemer voor het bouwproject zijn Dick Meis uit Veendam en aannemersbedrijf W. Wubs uit Onstwedde.