Bijzondere expositie rond Holocaust in Winkler Prins

VEENDAM - Een bijzondere expositie in de mediatheek van scholengemeenschap Winkler Prins, locatie Pinksterstraat. Hier werd donderdag de tentoonstelling De holocaust in Veendam/Wildervank officieel geopend.

De tentoonstelling is het resultaat van een educatief project, ontwikkeld en geproduceerd door WP-stagiaire Henriette Postema, en uitgevoerd door de sectie geschiedenis in en met de klassen H3c, V3a en V3g. Voor het project werd intensief samengewerkt met de Stichting Herdenkingsstenen Veendam Wildervank (SHVW).

De leerlingen hebben portretten gemaakt van inwoners van Veendam/Wildervank, die in de oorlog zijn weggevoerd. De portretten zijn gebaseerd op door docent en leerlingen uitgevoerde research. Samen vormen de objecten een monument voor de persoon in kwestie. Op de vloer liggen kopieën van herdenkingsstenen. 

De SHVW legde de afgelopen jaren tientallen herdenkingsstenen in de trottoirs voor de huizen van waaruit Veendamse en Wildervankster joden in WOII werden afgevoerd om nooit meer terug te keren. De stichting is klaar, de steentjes liggen. Het is nu aan het onderwijs om de gedachte levend te houden. Mensen van buiten Winkler Prins kunnen de expositie ook bekijken, maar zijn wel gebonden aan de openingstijden van de mediatheek aan de Pinksterstraat: maandag, woensdag en donderdag van 8.00 tot 15.00 uur en dinsdag en vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur.