Atleten zetten beste been voor op Special Olympics

VEENDAM - Tientallen Veendammer atleten hebben afgelopen weekend hun beste beentje voor gezet tijdens de Special Olympics. De Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking werden in Nijmegen gehouden.

Vrijdag tot en met zondag stond Nijmegen, Groesbeek en Wijchen in het teken van de Special Olympics. Er hing een gezellige sfeer rondom dit sportgebeuren. Honderden sporters, vrijwilligers en begeleiders, onder wie een groot aantal Veendammers, hebben zich ingezet om dit evenement tot een succes te maken. Bijzonder dat iedere sporter het applaus van het publiek kreeg.

De ruiters van manege Lipizza behaalden twee keer goud, een keer zilver en twee keer brons. ,,Het was geweldig’’, zegt begeleidster Joyce de Jonge. De atleten moesten op vreemde paarden, maar de klik was enorm. ,,Na afloop wilden de meeste ruiters hun paard meenemen naar Veendam.’’

Ook de vijftien atleten van SV Veendam deden het goed. Precies overzicht van alle medailles had begeleidster Marian Slim nog niet bij het ter perse gaan van deze krant. ,,Ze lopen allemaal in series, dus dat duurt wat langer.’’ Wel is duidelijk dat Mats Mulder uit Veendam zich bij de top van Nederland mag rekenen. Hij heeft zondag drie gouden medailles op de Special Olympics gewonnen. Een bijzondere prestatie. Mats won goud op de 100 meter, de 400 meter en bij het verspringen.

De Brug reisde af met veertien gemotiveerde zwemmers en zwemsters die al vanaf september heel hard en fanatiek aan het trainen zijn. In het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ geloven deze zwemmers eigenlijk niet zo, ze gaan voor de medailles. Elke week, op de woensdagavond, hebben ze een uur lang getraind en geoefend op alle zwemslagen, starten, keerpunten en conditie. Op de diverse afstanden wonnen ze zeven keer goud, zes keer zilver en 5 keer brons. ,,Een zwemster won drie medailles,’’ vertelt Grietje Hooiveld. ,,Die had een grijns op haar gezicht, die er de komende twee weken niet af gaat. Kijk, daar doe je het voor.’’