Trijnie Dol vertrekt

VEENDAM - In augustus draagt ze de sleutels over. Ze blijft dezelfde doelgroep helpen, maar op een andere manier. Als Ervaringsdeskundige Generatiearmoede en Sociale uitsluiting gaat ze mensen helpen.

De Ervaringsdeskundige Generatiearmoede en Sociale uitsluiting is nieuw in Nederland. Trijnie startte in december 2014 met de opleiding en is in december dit jaar klaar. De opleiding wordt gegeven aan de Noorderpoort in Veendam.

Een ervaringsdeskundige verstaat de taal van de armoede en kan beter inzicht krijgen in iemands doen en laten.

De deelnemers waren vanuit een uitkeringsituatie gevraagd of ze deze opleiding wilden doen. T

ijdens de opleiding bleek dat ze allemaal uit de generatiearmoede komen die moeilijk te doorbreken is. In zo’n situatie is er bijvoorbeeld geen geld om naar verjaardagen van vrienden te gaan. Wegens gebrek aan geld werd er geen vervolgopleiding meer gevolgd, maar gewoon aan het werk gegaan.

Het is voor Trijnie een eer om bij mensen thuis te mogen komen en ze met haar ervaring verder mag helpen. Ze heeft er twee jaar hard voor gestudeerd.

Straks heeft Veendam en omgeving een aantal ervaringsdeskundigen. Er is ook heel veel werk te doen. Veel mensen hebben problemen. Er is in Veendam en Pekela veel werkloosheid, meer dan het landelijk gemiddelde. Een aantal deelnemers heeft inmiddels (uitzicht op) een baan.

Na lang wikken en wegen heeft Trijnie de knoop doorgehakt om in het midden van het land als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan.