Afwisselende Monumentendag in Veendam

VEENDAM - Oude gebouwen, boeiende geschiedenis. Op Open Monumentendag (zaterdag 10 september) openen achttien monumenten in Veendam en Pekela tussen 10 en 17 uur hun deuren. Dit jaar is het thema Iconen en symbolen. Net als voorgaande jaren werken de gemeenten Veendam en Pekela samen om zo een nóg uitgebreider aanbod te kunnen presenteren.

In een gebied rijk aan turf is het misschien niet vreemd, maar wereldwijd was het wel uniek, namelijk een op turf gestookte energiecentrale. De centrale wordt nu niet meer gebruikt, maar biedt onder de naam Turfcentrale onderdak aan kunstenaars en ambachtslieden. In het Veenkoloniaal Museum wordt de geschiedenis van de Veenkoloniën verteld, maar zijn ook de tijdelijke exposities de moeite waard.

Ook op verschillende andere plekken zijn monumenten geopend. De Evangelisch Lutherse Kerk en het pand Van Heijningen Bosch (foto) nemen ook weer deel aan de Open Monumentendag. Maar ook het oudste gedeelte van het gemeentehuis, het Huis voor de Kunst en theetuin De Kainstobbe zijn geopend voor publiek. In sommige kerken wordt speciaal voor deze dag het orgel bespeeld.

Daarnaast is in het gemeentehuis en het VVV-agentschap de Winkler Prins wandelroute gratis verkrijgbaar. Deze wandeling is 6,5 kilometer lang en duurt ongeveer 1,5-2 uur.