Drukbezochte Pruiverij en Oetmarkt

Veendam - Zaterdag hebben ruim 900 bezoekers de Pruiverij en de Oetmarkt bezocht. Tegen een klein bedrag proeven van de specialiteiten en culinaire verassingen bij ongeveer achttien stands mocht natuurlijk, en daar heeft menigeen gebruik van gemaakt.

Ook culturele vooruitzichten werden alvast voorgeschoteld. Het Filmhuis, Stichting Kleinkunst Veendam, de donderdag Koopavondconcerten, de bibliotheek, de VVV en het Veenkoloniaal Museum presenteerden hun programma’s voor het komend seizoen.

De Winkler Prins was aanwezig om hun 150 jarige jubileum in oktober met de reünie te promoten. Voor de reünie hebben zich wereldwijd inmiddels rond de 1800 oud-leerlingen aangemeld. Op de reüniedag gaan 20 docenten en oud-docenten gastlessen geven.

Op het straatmuzikantenfestival waren er onder meer optredens van Gerry Wolthof. Onder bezieling van Stichting Bogdike door het hele centrum neergezet, en op het podium van het Museumplein. Op het podium trad onder anderen Writersday op. Frontman Sjoerd Hoogma heeft de afgelopen jaren de wereld rondgereisd, om zich als muzikant en songwriter te ontwikkelen. Op de Pruiverij was hij met zijn zevenkoppige band zijn landelijke toer in Veendam begonnen. Straattheater ontbrak als vast onderdeel evenmin.

Op zondag waren er op het Museumplein optredens van onder andere het mannenkoor Spoor Biester, de countryzanger Will Stevens en Trio Ballade met Agnes Woltjes. De internationale club Mo(o)i had weer heerlijke internationale gerechten. Net zo kleurrijk als de mensen zelf. Een compleet menuutje werd door Parkzicht geserveerd. Met een soepje vooraf, de heerlijkheden middenin, en een wijntje na. Bij het weglaten van een wijntje werd nog een bronwatertje nageleverd.

De Toene van Vereniging Tuinrecreatie Veendam in Borgerswold was op uitnodiging voor het eerst aanwezig met lekkere gerechten van zelf geoogste groenten. Joke Nieboer en Hennie van ‘t Hof hadden rode bieten salade, pompoensoep, prijsoep en stamppot snijbonen met spekjes. De tuinvereniging telt 120 leden en zit behoorlijk in de lift. Dit jaar bestaat de vereniging 45 jaar. Dat wil men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom wordt zaterdag 11 september naast het oogstfeest ook het jubileumfeest gevierd waarbij iedereen van harte welkom is.

Voor de jeugd vanaf zes jaar is er sinds vorig jaar een gedeelte ingericht waar ze onder begeleiding hun eigen groenten kunnen verbouwen. Ze zijn een keer in de week op hun eigen tuintje bezig, maar natuurlijk mag dat ook vaker. De kids vinden het geweldig om hun eigen gezaaide groenten en de gepote aardappelen op te zien groeien. Veel kinderen hebben hier ook helemaal geen weet van, die kennen de groenten uit de supermarkt. Naast lekker bezig zijn, zijn ze ook lekker buiten. Zestien kinderen nemen eraan deel, en er is nog meer plaats.

Ook nieuw op de Pruiverij was de aardappelzetmeelgigant Avebe. En dat was eigenlijk ook niet zo vreemd. In heel veel producten is zetmeel van de Veendammer multinational verwerkt. Het zetmeel wordt gemodificeerd, ofwel geschikt gemaakt voor een bepaald product. Een bekend voorbeeld is suikerwerk. Van plaatselijke ondernemers als Kielman en Henry’s waren producten te proeven waarin toepassing van zetmeel. Zoals in puddingbroodjes, tompoezen, pizza’s, suikerwerk, en tot zelfs in rookworst. En in heel veel meer producten zijn zetmeel derivaten toegevoegd.

Door Henk Drenth