Eva Ouden Ampsen in Doe Museum Veendam

VEENDAM - Het werk van Eva Ouden Ampsen heeft een onmiskenbare eigen stijl. Decoratief met Japanse elementen en referenties naar de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt. Het Doe Museum in Veendam is ontzettend blij dat Eva haar prachtige werk, waar per object soms wel een jaar aan is gewerkt, voor de tentoonstelling ‘Schoonheid in balans’ ter beschikking stelt.

Ouden Ampsen werkt in brons, hout, klei, karton en papier. Haar werk uit zich in vele vormen, zoals vazen, schalen, halssieraden, tasjes en beelden. Daarnaast maakt ze ook schilderijen van honderden stukjes gescheurd papier en portretten in pastelkrijt. Fascinerend zijn de haast manshoge vazen van zowel keramiek als van het Dagblad van het Noorden. Ja echt, alleen het Dagblad en geen enkele andere krant is tot papier-maché verwerkt en vervolgens tot vaas.

Zoals alle tentoonstellingen in het Doe Museum zijn ze ingericht met als doel de bezoeker te inspireren zelf aan de slag te gaan. Vanaf heden kan er daarom in het museum met papier-maché worden gewerkt. Ouden Ampsen (Amsterdam, 1953) is autodidact. Met haar werk hoopt zij schoonheid en balans over te brengen. Inspiratie haalt zij uit afbeeldingen van oude Japanse houtsnedes en haar eigen fantasie.

Bijzonder is het gebruik van een zeer verfijnde vorm van de stiptechniek. Vast thema in het werk is het vrouwenportret en vaak keert de geisha terug. De fascinatie door Aziatische kunst ontstond tientallen jaren geleden toen Eva twee antieke vazen kocht van Japans porselein met daarop een vrouwenportret. De vazen staan nog altijd in haar woonkamer.

De andere tentoonstelling die momenteel te zien is in het museum is ‘200 Greatest paintings’. Prints van de 200 beroemdste schilderijen op ware grootte. Het Doe Museum is in de vakanties iedere dag open van 11.00 – 17.00 uur. Buiten de vakanties is het op maandag en dinsdag gesloten. Kijk op www.doemuseum.nl voor meer informatie.