Oogst- en Jubileumfeest Vereniging Tuinrecreatie Veendam

VEENDAM - De Toene van Vereniging Tuinrecreatie Veendam in Borgerswold bestaat dit jaar 45 jaar. Zondag is naast de jaarlijkse oogstfeest ook het jubileumfeest gevierd, waarbij iedereen van harte welkom was. Op het plein voor het verenigingsgebouw De Toene hebben 18 kraampjes gestaan met onder andere heerlijke gerechten, en taartjes en cakes, van de oogst uit eigen tuin.

Men kon van lekkere sappige appels eten van oude Groninger rassen. Er was Veendammer honing door de bijtjes in Borgerswold gemaakt. De bijenkasten staan in de volkstuintjes, en elders in Borgerswold. Voor de jeugd vanaf zes jaar is er sinds vorig jaar een gedeelte waar ze onder begeleiding hun eigen groenten kunnen verbouwen. Een keer in de week zijn ze op hun eigen tuintje bezig, maar natuurlijk mag dat ook vaker. De kids vinden het geweldig om hun eigen gezaaide groenten en de gepote aardappelen op te zien groeien. De meesten kennen de groenten voornamelijk uit de supermarkt. Naast lekker bezig, zijn ze ook lekker buiten. Zestien kinderen nemen eraan deel, en er is nog meer plaats.

De Vereniging Tuinrecreatie Veendam heeft ook allochtone leden die acte de présence gaven met hun specialiteiten. De Portugese kok had zeer smakelijke gerechten zoals arroz marisco, metkippenboutjes. Ook was er kip met het bekendere piri-piri. Er was van Braziliaanse gerechten te genieten als coxinha. En van feijao, oftewel bruine bonen. Arroz, oftewel rijst was er ook. Het spreekt vanzelf dat de rijst was aangevoerd. Een Irakese kokkundige had typische Irakese lekkernijen in de aanbieding. De loempia’s hebben een Thaise oorsprong. Zeer kunstig waren de bloemstukjes die de dames uit radijsjes hadden gesneden, en rozen uit wortel schalen uit komkommer en courgette.

De jeugd heeft kalkoensoep gemaakt en andere lekkernijen. Janine en Elise hebben allebei een behoorlijke tuin van 50 vierkante meter. Wat ze leuk vinden aan de tuin is het even in de natuur bezig zijn, even met iets geheel anders dan met het huiswerk voor school. ,,En je hebt je eigen groenten verbouwd, je proeft waarvoor je al het werk voor hebt gedaan”, weet Janine. Je ziet ook hoe groenten groeien voor het in de supermarkt komt. ,,En je leert het te bereiden, want ook dat leer je bij de tuinvereniging”.

De meiden zijn twee of drie keer in de week in de moestuin bezig. Ze verbouwen rucola, spinazie, prei, sla, worteltjes, tomaten, maïs en lekker kruimige aardappelen. En ook toverboontjes. Ze zijn paars van kleur, en als ze worden gekookt worden ze groen. Thuis eten ze lekker van de groenten. Daarbij is het allemaal biologisch. En als het te veel is krijgt de familie en vrienden er ook wat van. Voor de winter zijn er voldoende aardappelen om van te eten.

De markt was breder opgezet dan alleen van de opbrengst uit de oogst. Er waren kunstig gemaakte siervoorwerpen en sieraden te koop. Van de Alpaca-Ranch uit Meeden waren Alpaca’s aanwezig. Op een stukje grasland werden demonstraties zichten gegeven, dat een kunst op zich is. De pony’s kwamen van Manege Lipizza Veendam in Borgerswold. Er waren antieke tractoren te bezichtigen. En een orkestje op van de Muziekschool Veendam bracht sfeer. Kinderen werden geschminkt, en er stond een grote springkussen. Er kon zelf broodjes worden gebakken, en er stond een poffertjesman die het er hartstikke druk mee had. Sommige deelnemers waren door de onverwachte belangstellingal vroeger door hun eigen waar heen, maar de poffertjesman kon steeds bijmaken.

Door Henk Drenth