Russisch toptalent

VEENDAM - Schilderijen van Svetlana Tartakovska zijn vanaf 30 september te zien in het Huis voor de Kunst in Veendam. Het talent van Svetlana Tartakovska (Berditchev, 1979) kwam al vroeg tot uiting.

Toen ze vijftien jaar geleden naar Nederland kwam, ontwikkelde ze haar talent verder aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen en aan de Florence Academy of Art in Florence. Vervolgens nam ze deel aan het concours 'Figurativas 2013' in Barcelona, waar haar werk te zien was in het Museu Europeu d'Art Modern. Ze werd winnaar van het AVRO tv-programma 'Sterren op het doek' met haar portret van mediatycoon Joop van den Enden.

Daarop kreeg ze een succesvolle show in het Amsterdamse Americain Hotel en exposeerde ze op de prestigieuze kunstbeurs PAN. Wat ze schildert, zijn indrukwekkende portretten, maar ook monumentale en dramatische taferelen uit de Russische literatuur en geschiedenis. In haar nieuwste werk in Huis voor de Kunst spelen Bijbelse figuren de hoofdrol. Maar het is geen christelijke kunst. Voor Svetlana gaat het om menselijkheid, om mensen zoals wij, dat is wat ze in de Bijbel terugvindt.