Lerarenleed

VEENDAM - Johan Goossens is cabaretier, schrijver en docent. Hij schrijft elke zaterdag een column in het Parool, onder andere over zijn werk op een ROC. Johan Goossens brak eind 2014 door met zijn zeer grappige boek ‘Wie heeft er wél een boek bij zich?’, waarin hij vertelt over zijn ervaringen als leraar.

In zijn nieuwe theatervoorstelling Daglicht, die 8 oktober te zien is in vanBeresteyn, probeert hij zich te settelen. Hij vindt een fijn huis dat zelfs de goedkeuring van zijn ouders kan wegdragen. Hij sluit een soort vrede met zijn leerlingen. Hij trekt zich terug in een klooster voor een retraite. Maar de broeder geeft hem de WiFi-code… Tussen zijn verhalen, met veel zelfspot en ironie, zingt Johan zijn prachtige, gevoelige en soms hilarische liedjes, die doen denken aan het beste van Herman Finkers, Jaap Fischer en Brigitte Kaandorp.

Een dag later is Ralph de Jong te gast in vanBeresteyn. Ralph de Jongh is een sensatie in de hedendaagse Nederlandse muziekscene. Niet alleen om te horen, maar ook om te zien. Hij speelt geen muziek, hij wórdt muziek. Een niet aflatende, verbazingwekkende energie stroomt uit al zijn poriën en dat resulteert elke keer in een geweldig blues- festijn.