Schijn bedriegt

VEENDAM - In het Huis voor de Kunst in Veendam verzorgt kunsthistorica Saskia Goddijn op zondag 9 oktober een lezing over optische illusies. Fascinerende staaltjes van oogbedrog, traditioneel en modern trompe l’oeil, ingenieuze, opzettelijk vertekende voorstellingen die verrassend genoeg tóch een vertrouwd beeld op kunnen leveren.

,,De schilderkunst is een verbijsterende tovenares. Zij weet ons met de grofste leugens te overtuigen dat zij de Waarheid zelf is’’, sprak de kunstenaar Jean Liotard ooit. Al eeuwenlang proberen kunstenaars op tal van manieren het oog van de toeschouwer te bedriegen. Klassiek is het verhaal van de schilders Zeuxis en Parrhasios: Zeuxis wist een zo overtuigende voorstelling van druiven te maken dat de vogels erin pikten. Zijn concurrent Parrhasios maakte vervolgens een voorstelling waarmee Zeuxis bedrogen werd: Zeuxis probeerde het doek voor de voorstelling van Parrhasios opzij te schuiven, om tot de ontdekking te komen dat het doek geschilderd was.

Saskia Goddijn studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en geeft al jaren cursussen en lezingen, onder andere bij HOVO Amsterdam. Daarnaast