Leren van de doden

VEENDAM - Tot voor een paar jaar was het bekijken van dode lichamen en het verkennen van de anatomische toestand uitsluitend voorbehouden aan artsen in de dissectiezalen van de universiteiten.

De rondreizende tentoonstelling ‘The human body’ heeft zich de opgave gesteld, de anatomische wetenschap aan geïnteresseerde bezoekers – speciaal ook schoolklassen – door te geven. Te zien van 13 tot en met 16 oktober in de mobiele evenementen tent op het evenemententerrein Borgerswold. Maar deze tentoonstelling is ook aan te bevelen voor onder andere artsen, verpleegkundigen en al wie in zijn lichaam geïnteresseerd is.

De tentoonstelling verleent aan de hand van een omvangrijke wetenschappelijke verzameling van circa 200 waardevolle didactische exponaten, bestaande uit bewaarde menselijke lichamen, skeletten, ledematen, organen, simulatie van functies, proefmodellen en 3D afdrukken, een geneeskundige leerstof aan de geïnteresseerde bezoeker.

De tentoonstelling biedt aan scholieren en leraars een uitgebreid onderwijsaanbod. Deze anatomische expo brengt verschillende leerthema’s en levert een degelijke bijdrage tot verdere opleiding in medische beroepen. De waardigheid van de doden blijft intact onder meer door hen te presenteren in glasvitrines zoals in musea. Ook een rode kleuring van de spieren is achterwege gelaten. Optisch zijn de tentoongestelde lichamen van de orgaandonoren net zoals zij de studerende medici op de dissectietafels ter studie van de anatomie dienen.