‘Alweer een collecte’

VEENDAM - ,,Wilt u ook wat geven voor de brandwondenstichting?’’ vraag ik aan een oude man die voorzichtig de deur opent. ,,Alweer!’’ roept hij iets geïrriteerd. Ik verontschuldig mij en vraag hem of er al iemand is geweest, maar dit is niet het geval. De man bedoelt de collectes in het algemeen.

,,Het zijn er wel erg veel hè,’’ erken ik. De man knikt en maakt mij duidelijk dat hij daarom niks wil geven. ,,Mag ik u dan misschien nog één vraag stellen voordat ik naar uw buren ga,’’ vraag ik hem.

,,Weet u wat u moet doen als u zich verbrandt?’’ Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. ,,Koud water!’’ roept hij vol overtuiging. ,,Mis!'' roep ik nog net iets harder. De man kijkt mij verbaasd aan. Ik leg uit: ,,Wanneer u uw huid koelt met koud water sluiten uw poriën. Dat betekent dat er niet meer onder de huid gekoeld wordt. Altijd lauw water!’’

De man is even stil. ,,Dat wist ik niet,’’ zegt hij. Ik glimlach en wens hem nog een fijne avond. Op het moment dat ik me omdraai vraagt hij mij om nog even te wachten. Uit een potje achter de deur haalt hij een mooi glimmend muntje en gooit het in de collectepot.

Door Yvonne de Noord