Kleinschalige hulp

VEENDAM - Het jongerenwerk van Compaen heeft een bijzondere afdeling. Jongeren die jongeren helpen vanuit het supportteam. Kleinschalig en overzichtelijk. Hoe werkt het supportteam?

Ongeveer twee jaar geleden is het jongerenwerk van Compaen gestart met het supportteam. Dit team bestaat uit stagiaires die de supporters (ofwel: maatje, coach, ‘grote broer of zus’) zijn voor andere jongeren en die hen ondersteunen bij een hulpvraag. Die hulpvraag kan van alles zijn: hulp bij huiswerk en planning, ondersteunen bij het zoeken naar een kamer, wat moet je regelen als je 18 jaar wordt.

Maar ook vragen over eenzaamheid, gepest worden en neerslachtig zijn. Veel jongeren zijn al hulpverleningsmoe en willen niets meer met instanties te maken hebben. Het supportteam kan een manier zijn om toch hulp of aandacht te krijgen. Het verschil met de traditionele hulpverlening is namelijk dat er niet gesproken wordt aan een tafel in een kamertje, maar dat de supporter en de jongeren samen leuke dingen gaan doen (wandelen, gamen, film kijken, poolen, sporten en eten). Zo wordt er een voor de jongere aangename en passende manier gezocht om over de hulpvraag te praten. Soms is het voor een jongere prettiger iets te vertellen als hij/zij daarbij iemand niet direct aan hoeft te kijken, maar gewoon met iets anders bezig is. Vanuit dit contact wordt gekeken wat de jongere echt nodig heeft. Vaak is dat wekelijks wat oprechte aandacht.

Als de vraag te ingewikkeld wordt om samen op te lossen wordt er ook weer samen gekeken wat er dan nodig is. Soms is dat toch weer opschalen naar de traditionele hulpverlening, maar met dit verschil dat de jongere er dan zelf ook achter staat. Uiteraard wordt er contactgehouden met de verwijzer over de voortgang. Deze kan ten alle tijden ingrijpen of bijsturen.

Inmiddels heeft Compaen twee jaar ervaring met het supportteam. Aanvankelijk waren het nog twee stagiaires met elk tweejongeren, op dit moment zijn er acht stagiaires met in totaal 19 jongeren. Het team bestaat uit stagiaires van HBO en MBO opleidingen (bijv. Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Pedagogiek, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Sociaal Cultureel Werk). De jongeren kunnen zichzelf aanmelden maar er komen ook aanmeldingen via Compaen of via Lentis, schoolarts, Molendrift of Accare.