‘Gemaakt voor de musical’

VEENDAM - e is onder meer de zebra. Nu ze, voor het eerst, twee dagen vrij is, kon ze even naar haar ouders aan de Langeleegte.

Was het een zware opleiding?

„Ja. Het zijn lange dagen, soms 12 uur lang en 6 dagen per week. Je hebt dan nog een dag per week tijd om een baantje te nemen om je huur op te brengen. Maar het was de moeite waard. Ik heb nooit iets anders willen worden. Ik ben nu allround dansdocent en musicaldanser.”

En nu meteen aan het werk.

„In het vierde studiejaar horen gezamenlijke audities bij het programma. Iedereen studeert dans, acteren en zang, maar je weet wel van elkaar wie voor welke richting een voorkeur heeft. Mijn voorkeur is altijd uitgegaan naar dans en ik zou daarom ook geen hoofdrol wensen. Je moet dan meer de focus op zingen en acteren hebben. Ik ben gemaakt voor deze musical omdat het techniekniveau van de dansen erg hoog is.”

Vertel eens over je rol.

„Ik speel de zebra in de openingsscene. Ik sta middenin het kostuum en moet me binnen 2 minuten kunnen omkleden: de zebra wordt opgetakeld zodat hij niet in de weg hangt, een visagiste veegt de zebrastrepen weg en brengt meteen nieuwe schmink aan, een kleedster helpt me met schoenen en kleding en dan meteen weer het toneel op. Mijn tweede scene is met het ensemble. We zingen een lied over gras en beelden ook grasland uit. Compleet met hoeden met gras er op.”

Hoe ziet je werkdag er uit?

„Ik woon in Haarlem en ga eerst met de trein naar Amsterdam. Daar stap ik in de cast-bus en om 13.30 zijn we bij het theater. Ik deel een kleedkamer met 3 man en we beginnen meestal meteen met ‘preppen’, voorbereiden. Lichaam en stem opwarmen, m’n haar moet plat om m’n hoofd zodat hoofddeksels goed zitten, m’n basismake-up doe ik zelf en de visagist doet de schmink. Kostuum aan, zender om en de hele show doorlopen en eventuele fouten of moeilijkheden opnieuw repeteren. Om 6 uur eten, dan weer opwarmen en daarna de hele show, of een gedeelte, nog een keer. Rond 11 uur zijn we klaar en kan ik naar huis.

Hoeveel mensen werken mee aan zo’n show?

,,De cast bestaat uit ongeveer vijftig mensen. Het orkest ongeveer vijftien en dan nog een aantal kappers, kleedsters en visagisten. En nog de mensen van het theater zelf voor geluid en licht. Best veel! De cast bestaat trouwens voor een groot deel uit buitenlanders. Mensen uit Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Brazilië en Amerika. Die wonen zo lang in Scheveningen. We zitten nu nog in de repetitieperiode, op 30 oktober is de premiere in het circustheater in Scheveningen.’’

Hoe lang ben je al verslingerd aan dansen?

,,Altijd al. Als klein kind wilde ik al danser worden. Toen ik 4 jaar was ben ik begonnen met balletles en later heb ik ook gedanst in het demoteam van Oxygym.’’

Moet je er veel voor opofferen?

,,Valt mee. Ik moet natuurlijk goed voor mijn lichaam zorgen: goed eten, sporten, geen alcohol en goed slapen. Ik heb dat er graag voor over en zie het niet als een opoffering. Bij hoge uitzondering neem ik trouwens wel eens een wijntje en ik heb geen neiging tot doorzakken.”