Stut: Kunstproject aardbevingsschade

HOOGEZAND-SAPPEMEER/VEENDAM - /VEENDAM Voor een kunstproject (Stut) zijn vertaler/uitgever Anne Tjerk Popkema en fotograaf/kunstenaar Maartje Roos op zoek naar gebouwen (huizen, stallen, scholen, kerken enz.) in de Ommelanden die gestut worden wegens verzakking door gaswinning. Het project is niet direct gericht op belangenbehartiging; de bedoeling van de makers is om met een combinatie van beeld en tekst een portret te scheppen en het verhaal te vertellen van gestutte gebouwen en hun bewoners/gebruikers.

De beelden en teksten worden in een boek gebundeld en uitgegeven; indien mogelijk wordt ook een tentoonstelling georganiseerd. Zo willen de makers een artistiek tijdsbeeld maken van een tumultueuze episode in de geschiedenis van de Ommelanden en hopen ze vooral dat er ook schoonheid voort kan komen uit een ellendige situatie. De makers treden vooraf in gesprek met bewoners die zich als geïnteresseerde melden. In een interview kunnen de bewoners kwijt wat ze willen (dat mag natuurlijk ook in het Gronings); tegelijk worden foto’s van het gestutte gebouw gemaakt.

Die foto’s zijn het fundament voor de ‘vertellende’ compositiefoto’s van Maartje Roos. Geïnteresseerden kunnen zich tot 12 november melden via info@taalburopopkema.nl. De makers nemen in de tweede helft van november contact op met de aanmelders.