Veendammers repeteren voor Veendiggin’

Veendam - De voorstelling Updggin’ begint begint met een uniek onderdeel. Dat is Veendiggin’: een op maat gemaakt onderdeel door koorleden, zangeressen, danseressen, acteurs en muzikanten uit Veendam en omgeving. Regisseur van dit deel is Frank Odijk.

Updiggin’ van Solace I Guess toert met een, per voorstelling, op maat gemaakt lokaal programma door de provincie. In Veendam is daarvoor samengewerkt met Compaen. Koorleden, zangeressen, danseressen, acteurs en muzikanten uit Veendam en omgeving treden op in het eerste deel van de voorstelling. Regisseur Frank Odijk gaf het de titel: Veendiggin’. Dit unieke programma is samen met Updiggin’ te zien op zaterdag 26 en zondag 27 november (16 uur) in het Doe Museum in Veendam.

De wind in je gezicht, drie stappen naar voren. Je spieren spannen zich, je handen grijpen het hout steviger vast. Met een zucht plant je de schep in de grond. Je voet drukt de spade verticaal de veengrond in. En graven maar. Een man, een vrouw, een kind, een Albaniër, zelfs een verdwaalde Zoutkamper. Dieper graaf je, sneller. Een viool, een keyboard, Pools gezang, van alles komt naar boven. Trots, saamhorigheid, een verloren ziel. Onschuld, planning, een vleugje fantasie. Beelden van oud en nieuw. Strijd en verbazing. Een schilderskwast met witte verf. Een helder licht. En tenslotte een lang wapperend doek. De voorstelling brengt deze verhalen, deze ervaring. Het publiek wordt uitgenodigd ‘mee te graven’.

Updiggin’ speelt zich af in Afrika en Nederland. Het is deels op waarheid gebaseerd en vertelt over een moord die het leven van een Nederlandse man en een Afrikaanse vrouw bepaalt. Verwijdering, verdriet en wraakgevoelens zijn het gevolg en toch is een blijmoedige voorstelling.

Updiggin’ is een mix van West-Afrikaanse en Europese invloeden. Afrikaans zijn onder andere de vertelvorm geïnspireerd op de Griot (lofzanger), de directheid in woord en beeld, de balafon (een houten xylofoon) en Afrikaanse ritmes. De popsongs, de instrumenten en een deel van de kostuums ademen daarentegen weer een Europese sfeer uit. Het is deze mix die Anne van Slageren met Solace I Guess opzoekt: ,,Want uit de mix komt de vooruitgang voort. Ik wil graag dát bij elkaar brengen waarvan je denkt dat het niet bij elkaar hoort”.