Inspirerende tekenlessen voor kinderen

VEENDAM - Kunstenaar Jeroen Boerstra gaat zijn beroep als kunst en cultuur docent combineren met alle kennis die hij met speelparadijs Kunstkot heeft opgedaan als entertainer. Bij Kunstkot in Veendam zorgt hij er, samen met zijn vrouw Wanda, voor dat de kinderen niet alleen spelen in het speelparadijs, maar dat ze ook allemaal unieke kunstwerken maken.

Er is steeds meer vraag naar teken en schilderlessen speciaal gericht op kinderen. Het belang van creativiteit wordt meer en meer erkend door ouders, want de ontwikkeling van beeldtaal is minstens zo belangrijk als lezen en schrijven. Goed begeleid, leren kinderen anders te kijken naar dingen. Ze leren tijdens de lessen artistiek naar de omgeving te kijken. Van striptekenen, portrettekenen tot aan graffitiontwerpen en fantasietekeningen maken.

In veel kindertekeningen treffen we door eindeloze herhalingen en gebrek aan variatie steeds dezelfde dingen aan: huisje, boompje, bloem, zon, vis, poppetje, wolkjes. Kindertekeningen worden ook vaak eindeloos versierd of ‘mooi gemaakt’. Veel leerkrachten en ouders verwarren dit netjes tekenen en inkleuren met creatieve aandacht, aldus Jeroen Boerstra. ,,Van echte creativiteitsontwikkeling is hierbij echter geen sprake. Het persoonlijke gaat door dit soort routinehandelingen geheel verloren.’’

Er is veel begeleiding nodig om deze patronen te doorbreken, meent Boerstra. Fantasievolle thema’s voorzien van tekenachtige doelen worden daarom aan de orde gesteld. De onderwerpen worden zo gekozen dat routinebeelden geen kans krijgen. De onderwerpen moeten uitdaging bevatten. De opdracht ‘teken maar een mooie boom’ is daarom niet geschikt. In het algemeen zorgen de teken en schilderlessen voor een grote uitbreiding van ideeën, mogelijkheden en technieken.

Boerstra werkt tijdens zijn lessen vooral aan de intensiteit. Daardoor wordt de kwaliteit van elke tekening of schildering groter. Je krijgt dan steeds minder oppervlakkig werken. Wanneer zeer intens gewerkt wordt zullen alle delen van de tekening of schildering (de lijnen, de kleuren, de vormen, de veranderingen) een grote samenhang vertonen. Een goede tekening is de mate waarin er gericht gewerkt is, waarbij gezocht is naar (eigen) oplossingen voor beeldende problemen.

Ook een belangrijk punt dat heel vaak wordt vergeten is het te vroeg aanleren van het centraal perspectief. Dit is voor het aanleren van het artistieke kijken niet geschikt, want het is een uniforme zienswijze waarbij de beleving van de wereld is teruggebracht tot één vast punt zoals bij een foto het geval is. Zo kijken mensenogen helemaal niet. Het vooroordeel dat de foto de beste weergave van de wereld is, is allesoverheersend. ,,De lessen zijn bedoeld om kinderen hun eigen visie op de werkelijkheid en hun beeldtaal te ontwikkelen. Dit is niet alleen maar heel erg leuk, maar je zult in staat zijn om meer te genieten en te begrijpen van de wereld om je heen.’’

Je kan je elke week aanmelden voor een proefles (10 euro p.p.) via email info@kunstkot.nl. Lestijden: Maandag, dinsdag of donderdag van 15.45 tot 17.15 uur. De lessen worden gegeven voor kinderen vanaf 6 jaar. Er wordt gewerkt met diverse materialen waaronder potlood, krijt, houtskool, inkt, en verf. Zowel naar waarneming als naar fantasie.