Wie weet een OOS-PE te staan?

VEENDAM - In het kader van de tentoonstelling 'Vakantie! Er op uit 1900-1980' zoals die deze zomer in het Veenkoloniaal Museum gaat lopen, zijn de samenstellers op zoek naar een vouwwagen van het merk OOS-PE.

De OOS-PE is gemaakt tussen 1958 en 1966 door het constructiebedrijf van de firma Oosterhuis in Nieuwe-Pekela. Feddo Oosterhuis (overleden 1969) was volgens zijn schoondochter 'een echte uitvinder'. Van huis uit smid bouwde hij zijn smederij zoetjesaan uit tot een constructiewerkplaats. Hij bedacht gereedschappen voor de boeren zoals inventieve transportsystemen en ontwikkelde in 1958 vanuit een aanhangwagen met daarop letterlijkere een tent gemonteerd, de OOS-PE.

De OOS-PE was een zeer degelijke, slimme en handige vouwwagen die met de hand werd gemaakt. Het -al even degelijke- tentdoek kwam van de firma Stubbe uit Blijham (Gr.) en in de jaren van de productie heeft Oosterhuis er zelfs een paar maal mee op de RAI gestaan. De OOS-PE was verkrijgbaar via een dealernetwerk in heel Nederland, maar door de toenemende concurrentie stopte Feddo al in 1967 met de productie.

Zijn schoondochter heeft behalve een mooi verhaal, wat foto's, folders en nota's, niets anders dat is overgebleven van het vouwwagen-avontuur van haar schoonvader. Wel weet ze dat er in de jaren '80 van de vorige eeuw in Veendam nog een exemplaar stond 'in perfecte staat'.

Het Veenkoloniaal Museum zou voor haar tentoonstelling graag in contact komen met iemand die zo'n OOS-PE heeft/weet te staan en die bereid is dit unieke stukje vakantieplezier voor de duur van de tentoonstelling in bruikleen af te staan. info@veenkoloniaalmuseum.nl. fredootjers@gmail.com