Pieter Derks: scherp en actueel

Veendam - Pieter Derks komt op woensdag 18 januari naar vanBeresteyn in Veendam. De scherpe en intelligente cabaretier werd bekend met zijn optredens bij De Wereld Draait Door en trekt sindsdien volle zalen.

Hij komt naar Veendam met de voorstelling ‘Spot’ over alles dat zich in 2016 heeft aangediend. Hij zit boven op het nieuws en de tijdgeest. Het enige dat bekend is over de voorstelling is dat het actueel zal zijn, en scherp, en vol vragen. Met muziek. Met grappen. Met filosofische wendingen en fantasierijke verhalen. En dat alles zal worden omgedraaid en binnenstebuiten gekeerd. Inspelen op de actualiteit is de kracht van Derks, zo blijkt wel uit de recensie die De Telegraaf vorig jaar schreef over zijn voorstelling ‘Z.G.A.N’. ‘Het lukt Derks zelfs nog om het hyperactuele Charlie Hebdo even aan te stippen, maar nog veel knapper is het dat hij de tijdgeest weet te vatten in ‘Z.G.A.N.’ Hij voelt vlekkeloos aan wat er in de maatschappij leeft en vertaalt dat naar eigenzinnige observaties en mooie grappen.’

Derks wordt wel eens gekenschetst als een ‘brave cabaretier’, maar volgens De Volkskrant is dat inmiddels zijn kracht: ‘Het is eigenlijk maar goed ook dat Pieter Derks zich heeft neergelegd bij zijn imago van vriendelijke, brave cabaretier. Want laten we eerlijk zijn: als hij ineens zijn bril af zou zetten, zijn haar lang zou laten groeien en snoeiharde seksgrappen zou gaan maken zou dat ook totaal niet werken. De 30-jarige Derks blijft dicht bij zichzelf en lijkt met zijn snelle studiebolcabaret zijn eigen hoekje binnen de kleinkunst gevonden te hebben’.

Ook