Gezonde kantine bij Winkler Prins

VEENDAM - Scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2017 van het Voedingscentrum in de wacht gesleept. Dit betekent dat de kantines van alle locaties van de school gezond zijn ingericht. ,,Met ons gezonde aanbod komen we tegemoet aan de wensen van ouders en leerlingen,” vertelt Leon Fial, facilitair medewerker van Winkler Prins.

,,Het is heel verleidelijk om in de pauze snelle calorieën binnen te krijgen in de vorm van vette of zoete snacks. Maar uit onderzoek is gebleken dat mensen deze ongezonde keus makkelijker links laten liggen als gezonde alternatieven nadrukkelijk én aantrekkelijk worden gepresenteerd. En dat doen we. We hebben hard gewerkt om onze kantines gezonder te maken, aan de hand van de richtlijnen die hiervoor zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. Niet alleen aan de balie zijn lekkere gezonde snacks te krijgen, maar ook via de automaten. Een bakje snoeptomaatjes bijvoorbeeld.”

Om een Gouden Schoolkantine Schaal te bemachtigen, moet een school voldoen aan diverse voorwaarden. De kantine moet groente en fruit aanbieden en minstens 80 procent van het aanbod moet bestaan uit betere keuzes. Dit zijn producten die je in een gezond eetpatroon vaak mag eten. Een Gezonde Schoolkantine maakt kiezen voor gezondere producten logisch, door ze vooraan te leggen en aantrekkelijk te presenteren. De school besteedt ook aandacht aan het stimuleren van water drinken. Winkler Prins heeft deze aanpak in het beleid verankerd. Op alle locaties zijn speciale watertappunten, waar de leerlingen veel gebruik van maken.