De moord op Kroese...

WILDERVANK - In 1935 werd in Wildervank een moord gepleegd. Adam Bock dook in deze bijzondere geschiedenis...

Mijn vader was net 10 en maakte het van dichtbij mee. Op een ochtend stond er ineens een groep politieagenten met de burgemeester op de stoep van meneer Kroese. De voordeur werd geforceerd, terwijl mijn vader, met zijn fietsje, aan de andere kant van het Oosterdiep stond te kijken. Meneer Kroese werd niet in huis aangetroffen. Daarom werd veldwachter Went uit Haren opgetrommeld, die een politiehond had. Maar ‘het dier kon geen lucht krijgen’ vermeldt het krantenartikel dat aan de moord is gewijd.

Een paar dagen later werd het lijk van de heer Kroese uit het Oosterdiep opgedregd. De handen op de rug gebonden, een koevoet moest het lijk zodanig verzwaren dat het niet naar de oppervlakte zou komen. En weer stond mijn vader er als kind naar te kijken. Die gebeurtenis heeft een grote indruk achtergelaten, vandaar dat hij er zo exact over kan navertellen.

Reuring in Wildervank, de krant vermeldde: ‘Met welk een spanning men resultaten van het onderzoek afwacht en hoe vurig men hoopt, dat de oplossing op korten termijn zal worden gevonden, bleek ons tijdens een gesprek met een der naaste buren van het slachtoffer, den fabrieksarbeider J. Koetje, die evenals de geheele buurt nog diep onder den indruk van het gebeurde was.’

De heer Koetje werd in een later stadium nog als verdachte aangemerkt, maar bleek onschuldig. Twee maanden na de moord werden er twee verdachten opgepakt, waarvan uiteindelijk één een bekentenis aflegde. Ze kregen levenslang. Uit het rechtbankverslag: ‘PRESIDENT: - Wat zei Kroese, toen Bloem hem aangreep. VERDACHTE: - Hij riep: Koetje, Koetje. En toen zei Bloem: Ik zal die Koetje, Koetje.’

Het laatste wat Kroese kon doen was roepen om hulp, hulp van buurman Koetje. Jammer genoeg heeft Koetje het niet gehoord. Maar in Wildervank is toen een nieuwe uitdrukking ontstaan. Wanneer er ergens onenigheid over bestond, dan zeiden de Wildevankers: Kiek nou moar oet miejong of zal ik die eem Koetje Koetje mokkn. Dat gegeven staat nergens vermeld, maar ik heb het uit zeer betrouwbare bron!