Met trots en ontroering: première Pekels Goud!

PEKELA’S - ’S Om en nabij de 400 mensen hebben in De Binding in Oude Pekela de première gezien van de slotfilm van Pekels Goud! Pekels Goud! is een filmproject dat naar idee van NOS-journalist Pauline Broekema door inwoners en professioneel cameraman Martijn Pot is uitgevoerd.

Na een nogal eenzijdige documentaire van de EO in 2015 over de gemeente had oud burgemeester Meindert Schollema haar uitgenodigd voor een gesprek. Schollema was na de uitzending op het idee gekomen om een genuanceerder antwoord te geven op de EO-documentaire, waarin bewoners zich niet herkenden. De uitzending had veel boze en gekwetste reacties losgemaakt.

Een jaar lang, waarin iedere maand twee afleveringen van Pekels Goud! werden gemaakt, is er intens naar deze avond toegeleefd. Pekela wil met de 21-delige documentairereeks laten zien dat er ook een andere verhaal is.

De burgemeester vertelde dat het ware verhaal van Pekela verteld blijft worden in een nieuw vervolg. Na de voorstelling van de slotfilm zette hij de makers van de film uitgebreid in het zonnetje. Cameraman Martijn Pot kreeg van Pauline Broekema een compliment voor zijn zorgvuldigheid.